Energiråd

6 gode spareråd til dit elforbrug

 1. Undgå overflødigt standbyforbrug
  Standbyforbrug er den strøm, et apparatet bruger, når du ikke slukker på stikkontakten. Ca. 10-15 % af en husstands elforbrug går til standbyforbrug.
   
 2. Sluk lyset
  Sluk lyset efter dig, når du forlader et rum.
   
 3. Brug sparepærer/LED
  Sparepærer og LED belysning bruger kun en fjerdedel af den strøm, som almindelige glødepærer bruger. De holder også væsentligt længere tid.
   
 4. Glem forvarmen og husk eftervarmen
  Laver du ovnretter til middag, så lad være med at forvarme ovnen. Fyld også gerne ovnen op med flere retter på én gang. Du kan sagtens både stege og bage samtidigt, uden at retterne tager smag af hinanden. Udnyt eftervarmen, og sluk for ovnen 5-10 minutter, før maden er færdig.
   
 5. Fyld maskinerne
  Fyld opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt, før du tænder, og vask ved lavere temperaturer. Drop kogevasken - 60 °C er nok til at vaske pænt og rent. En kulørtvask kan klares på 40 °C.
   
 6. Brug tørresnoren
  Giv tørretumbleren en pause og brug tørresnoren. Det er en effektiv måde at spare energi på. Skal du bruge tørretumbleren, så sørg for, at vasketøjet forinden er centrifugeret så effektivt som muligt.
Læs om flere gode elvaner – vejen til en lavere elregning

5 gode spareråd til dit vandforbrug

Stands vandspild og løbende vand

Der er meget vand at spare med et lavtskyllende toilet. Ældre toiletter bruger op til 12 liter i ét skyl og har et stort vandforbrug. De fleste nye toiletter skyller med 3 eller 6 liter vand pr. gang.

Du kan også spare meget vand ved at standse spild fra løbende vandhane eller toilet. En løbende vandhane kan også spilde varme. Kig på vandmåleren, når du har lukket for vandet. Det kan afsløre dryppende vandhaner, en løbende wc-cisterne eller en skjult lækage i systemet.

Vi har fået lov til at linke til en video på YouTube, som viser, hvordan du let og hurtigt kan tjekke dit toilet.

Hold øje med dit vandforbrug

Hvis du aflæser vandmåleren en gang om måneden, opdager du hurtigt, hvis du pludselig bruger unormalt meget vand, f.eks. på grund af utætte vandrør.

Hvis du bor i hus, hæfter du selv for utætheder i vandrørene helt ud til skellet.

Et hul på størrelse med et knappenålshoved kan lække op til 70 liter pr. dag.

Klik her for at læse mere om, hvordan du kan følge dit forbrug
 1. Bland luft i vandet med en perlator
  En perlator er et mundstykke til din vandhane. Den blander vandet med luft, så strålen virker større, og du bruger mindre vand. En perlator koster under 100 kr. og tjener sig hurtigt hjem.
   
 2. Sæt en vandbegrænser i hanen
  Vandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen, og hvis du kombinerer dem med perlatorer, kan du spare op til 40 % af dit vandforbrug.
   
 3. Skift til sparebruser og tag kortere bade
  En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Ved karbad bruges der 80-100 liter vand. Du kan spare meget ved at tage korte bade og droppe karbadet til hverdag.
   
 4. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op
  Fyld både din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. Vælg korte programmer med lav temperatur.
   
 5. Udskift vaskemaskine/opvaskemaskine, hvis den er gammel
  Ældre vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger både mere strøm og mere vand end nye A-mærkede maskiner.

12 gode spareråd til dit varmeforbrug

 • Stil radiator-/gulvvarmetermostaterne ens i sammenhængende rum
  Det er billigst at stille termostaterne på samme temperatur i samme rum eller sammenhængende rum. På den måde kan de hjælpes ad med at varme rummet op til den ønskede temperatur.
   
 • Tænd alle rummets radiatorer/gulvvarmekredse
  Du sparer intet ved at tænde en enkelt radiator i rummet og slukke de andre. En enkelt radiator på fuldt blus bruger ofte mere varme end fire radiatorer på kvart drift. Du udnytter din fjernvarme mest effektivt ved at bruge alle radiatorer/gulvvarmekredse.
   
 • Dæk ikke din radiator til
  Gem ikke en radiator bagved sofaen og lad være med at hænge tøj eller andet til tørre på radiatoren. En radiator skal have luft omkring sig for at udnytte varmen bedst muligt.
   
 • Luk døren mellem rum med forskellige temperaturer
  Husk at lukke døren mellem rum der har forskellige temperaturer. Så udnytter du fjernvarmen mest effektivt.

 • Aflæs dit varmeforbrug en gang om ugen
  Derved kan du holde øje med forbruget og opdage, hvis fejl eller rørskader sender varmeregningen i vejret.
   
 • Hold rumtemperaturen på 19-21 grader alt efter rumtype
  Hvis du sænker indendørstemperaturen med ca. 1 grad, sparer du ca. 5 procent i årlig varmeudgift.
 • Indstil ikke dit varme brugsvand højere end 55°
  Vandet skal højst være 55 grader varmt - er temperaturen højere, kalker varmtvandsbeholderen eller veksleren nemmere til.
   
 • Husk at slukke for radiatorerne, når du lufter ud
  Ellers går radiatorerne op på fuld styrke. Luft ud i kort tid med gennemtræk. Luk herefter alle vinduerne, og tænd for varmen igen.
   
 • Isoler dine varmerør
  Der er store besparelser at hente, hvis synlige varmerør føres uisoleret i uopvarmede rum. Isoler derfor varmerørene, så varmetabet bliver minimeret.
   
 • Installer vejrkompensering på dit varmeanlæg
  Vejrkompensering styrer varmen i anlægget efter vejret, så radiatorerne kun bliver så varme, som kulden udenfor gør det nødvendigt. Om foråret og efteråret behøver radiatorvandet ikke være så varmt som på den koldeste vinterdag.

 • Udnyt solens gratis-varme
  Træk gardinerne fra i løbet af dagen, så solen kan opvarme rummene.
   
 • Isoler bag radiatorer, når du udskifter dem
  I mange ældre huse står radiatorerne i nicher i muren under vinduerne, så der ikke er isolering lige bag radiatorerne. Det fører til et stort varmetab. Hvis det er sådan i jeres bolig, så isoler bag radiatorerne. Det kan være svært, mens de er monteret, så husk at isolere, når I køber nye.