De 10 våde

Stands løbende vand

Du kan spare meget vand ved at standse spild fra en løbende vandhane eller toilet. Luk for vandet, når du børster tænder. Brug en balje, når du renser grøntsager og køl din kande med vand i køleskabet.

Hold øje med dit forbrug

Følg og registrer dit vandforbrug. Hvis forbruget ændrer sig uden ændringer i din dagligdag, så kontakt dit forsyningsselskab. Dit forbrug bør altid gå i 0 nogle timer hver nat, ellers er der utætheder.

Perlator og vandbegrænser

En perlator, som er et mundstykke til din vandhane, blander ilt i vandet og får strålen til at virke større. En vandbegrænser nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. Resultat – du bruger væsentlig mindre vand.

Tag korte bade og skift til en sparebruser

Luk for vandet, mens du sæber dig ind og tag korte bade. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet. En sparebruser bruger 6-10 liter. Spar op til 70 liter vand ved et fem minutter langt brusebad.

Brug halvt skyl på wc’et

Vælg et vandbesparende toilet. De bruger i dag helt ned til 2-4 liter pr. skyl. Ældre toiletter kan bruge op til 15 liter pr. skyl. På et vandbesparende toilet kan du også vælge mellem stort og lille skyl på 2 og 4 liter.

Undlad at skylle af

Du behøver ikke at skylle tallerkener, glas og bestik af, inden du sætter det i opvaskemaskinen. Skrab madresterne af, så skal din opvaskemaskine nok klare resten.

Fyld helt op

Dit vand- og energiforbrug har godt af, at du fylder din vaske- og opvaskemaskine helt op. Brug gerne korte programmer med lav temperatur og udskift gamle hvidevarer til nye, A-mærkede, som bruger mindre vand.

Spar på havevandingen

Skulle sommeren blive varm og græsset gult, så glæd dig over vejret. Græsset skal nok overleve. Mange planter kan overleve tørke i en periode. Opsaml regnvand og vand altid med en kande. Ikke slangen.

Brug ikke sprøjtemidler og vask bil i vaskehallen

Sprøjtegift kan sive ned til grundvandet og skabe forurening. Ligeledes med bilvask, som kan forurene åer og fjorde. Og husk så - det er altid billigst at tappe drikkevandet fra hanen.

Vandforbrug kan altid begrænses

Brug vand med omtanke. Der skal også være noget til de næste generationer. Vær beskyttende og opmærksom på forureningssteder og vær med til at beskytte vores fælles drikkevand.