13 tips og tricks til at spare på forbruget

Midt på vinteren, når det er koldt udenfor, er der flere mørke end lyse timer. Derfor er der sikkert godt gang i din radiator, og samtidigt er der brug for varmere og måske længere bade, og mørket kræver ekstra lys i hjemmet.

Hos Vestforsyning ved vi, at vinterhalvåret kræver ekstra energi, men måske behøver det ikke være SÅ energikrævende. Herunder har vi samlet 13 gode tips til, hvordan du kan spare på varme, vand og el.

SPAR PÅ VARMEN

  1. Stil radiatortermostaterne ens
    Sørg for at termostaterne på dine radiatorer og gulvvarme er indstillet ens i samme rum i dit hjem. Det er billigst, fordi radiatorerne hjælper hinanden med at varme rummet op til den ønskede temperatur. En enkelt radiator på fuldt blus bruger ofte mere varme end fire radiatorer på halv kraft.
  2. Tildæk ikke din radiator
    Radiatorer kræver luft omkring sig for at udnytte varmen bedst muligt. Undgå derfor at tildække radiatoren med tøj, der fx skal tørre, og sørg for, at radiatorerne i dit hjem ikke er gemt væk bag møbler.

 

  1. Sluk for radiatoren, når du lufter ud
    Når radiatorer er tændt i et rum, hvor der bliver luftet ud, vil de automatisk skrue sig selv op på fuldt blus. Luft godt ud i ca. 10 minutter med gennemtræk og slukkede radiatorer. Luk vinduer og døre igen og tænd for varmen. Det er vigtigt at lufte ud regelmæssigt – det giver et bedre indeklima – og i de kolde måneder gør den friske luft også lokalet lettere at varme op.

  2. Hold øje med dit varmeforbrug
    Det kan være en rigtig god idé at holde øje med dit varmeforbrug regelmæssigt. På den måde kan du undgå kedelige overraskelser på varmeregningen, hvis der skulle opstå fejl eller rørskader. Du kan følge dit forbrug via vores selvbetjening på hjemmesiden, eller du kan downloade vores app, og følge med – uanset hvor du er.

SPAR PÅ VANDET

  1. Benyt en perlator
    En perlator er et mundstykke til din vandhane, der blander ilt i vandet. Det får strålen til at virke større, og du bruger derfor mindre vand. En perlator koster under 100 kr. i dit lokale byggemarked og er derfor hurtigt tjent hjem.

  2. Skift til en sparebruser og tag kortere bade
    Der kan være meget at hente, hvis du skifter til en vandbesparende bruser. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut, mens en vandbesparende bruser kun bruger 6-10 liter pr. minut. Tag korte og færre karbade, da et karbad bruger hele 80-100 liter vand hver gang.

 

  1. Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op
    Det er vigtigt, at du fylder både din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. Så udnytter du vand- og energiforbruget bedre. Brug desuden så korte programmer med så lav en temperatur som muligt.
     
  2. Udskift din gamle vaske- eller opvaskemaskine
    Ældre vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger mere strøm og vand end nye A-mærkede maskiner. Der kan være meget at hente på vandregningen ved at skifte.
     
  3. Undlad at skylle opvasken rent, inden du sætter det i maskinen
    Du behøver ikke skylle tallerkener, glas og bestik af, inden du sætter det ind. Bare sørg for at skrabe det, så madresterne ikke kommer med ind i maskinen, så skal din opvaskemaskine nok klare resten.

SPAR PÅ STRØMMEN

  1. Undgå overflødigt standbyforbrug
    Du har sikkert mange elektriske apparater, som hele tiden er tilsluttet strøm, fx dit tv, radio, printer, spillekonsol, computer og højtaler – de er alle på standby. Oftest er det indikeret af en rød lampe eller et lys i et display. Standby-forbruget varierer alt efter, hvor nyt dit udstyr er. Generelt kan man sige, at jo ældre udstyret er, jo højere er standby-forbruget. Elektriske apparater på standby udgør ca. 10-15% af en husstands elforbrug. Overvej at slukke helt for strømmen til de apparater, som du ikke bruger så tit.
     
  2. Brug sparepærer
    LED-belysning og sparepærer bruger kun en fjerdedel af den strøm, som almindelige glødepærer bruger – og så holder de i væsentligt længere tid.

 

  1. Brug tørresnoren
    Giv tørretumbleren en pause og brug tørresnoren, når tøjet skal tørres. Det er en meget effektiv måde at spare energi på. Bruger du tørretumbleren, skal du sørge for, at vasketøjet er centrifugeret så effektivt som muligt.
     
  2. Glem forvarmen - og husk eftervarmen
    Står middagsmenuen på en ovnret, så lad være med at forvarme ovnen. Fyld også gerne ovnen op med flere retter på én gang. Så udnytter du ovnens energiforbrug og kapacitet maksimalt. Du kan sagtens både stege og bage samtidigt – uden at retterne tager smag af hinanden. Sluk desuden for ovnen de sidste 5-10 minutter af tilberedningstiden og udnyt eftervarmen til den sidste tilberedelse.