Gør juleaften lidt grønnere

Det koger, oser og steger i mange hjem juleaften, så elmåleren er ved at sprænges. Anden skal steges, kartoflerne koges og sovsen røres. Energiforbruget i de danske julehjem topper mellem klokken 17 og 18 – lige inden vi sætter os ved det dækkede julebord. Her stiger energiforbruget med ca. 13 procent ift. en almindelig aften.

Men du kan sagtens skrue ned for energiforbruget uden at gå på kompromis med julemiddagen. Her kan du finde en hel række tips til at gøre både juleaften og alle andre dage lidt grønnere.

Tø kødet op i køleskabet

I stedet for at tø anden eller flæskestegen op på køkkenbordet kan du lade den tø op i køleskabet. Den afgiver gratis kulde til køleskabet, imens den tør op – og så sparer du strøm.

Du kan samtidig stille drikkevarer og lignende på altanen eller terrassen i stedet for i køleskabet. Er det frostvejr, skal du selvfølgelig passe på.

Mindre vand

Kog kartoflerne i langt mindre vand end du plejer. Jo mindre vand du skal varme op, jo mindre bliver elforbruget. Du kan spare 30 procent el ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for den traditionelle metode, hvor du dækker kartoflerne helt.

Vand til kartofler

  • 14 centimeter gryde: 1 deciliter vand
  • 18 centimeter gryde: 2 deciliter vand
  • 22 centimeter gryde: 3 deciliter vand

Rigtigt grej

Grydens eller pandens bund skal være plan. Hvis bunden er skæv eller bulet, bruger du op til 50 procent mere el. Husk også, at gryden eller panden skal passe til kogepladen – men hellere for stor end for lille gryde. Hvis du sætter en 16 centimeter gryde på en 18 centimeter kogeplade på højeste trin, bruger du cirka 25 procent mere el, end hvis gryden passede til kogepladen.

Kog med låg

Kog vandet i en elkedel, inden du skal bruge det til kartoflerne etc., og husk låg på gryden – så opnår du en energibonus på ca. 30 procent.

Kog på lavest mulige trin

Bring kartofler i kog på højeste trin og kog så videre på lavest mulige trin.

Glem forvarmen og husk eftervarmen

Sæt anden eller flæskestegen i den kolde ovn og tænd så for ovnen med den rette temperatur. Sluk for ovnen fem til ti minutter før anden eller stegen er færdig – på denne måde udnytter du varmen bedst, og så sparer du 10-25 procent strøm

Start emhætten i god tid

Tænd for emhætten på laveste trin cirka fem minutter før du skal koge kartoflerne eller rødkålen. Når maden koger, skruer du op på højeste trin. Lad emhætten køre på laveste trin 15 minutter efter at maden er færdig – så opnår du det laveste elforbrug og den bedste ventilation.

Sørg for luft

Emhætten virker ikke, hvis den ikke får erstattet den mængde luft, den suger ud af køkkenet. Lad derfor døren stå åben til din boligs andre rum. Så trækkes luften derfra, og madosen breder sig ikke den vej. Luk vinduerne i køkkenet og undgå gennemtræk.

Sluk julelyset

Brug julelyskæder med indbygget timer eller brug et tænd-sluk-ur. Tænd kun lyset i de timer, du har glæde af det.

Fyldt maskine og kort program

Fyld opvaskemaskinen helt op, inden du sætter den i gang, og kør det korteste program på den lavest mulige temperatur – det er det mest energibesparende.

Skru ned for varmen

Masser af stearinlys og varmen fra julemiddagen gør ofte juleaften til en hed affære. Skru derfor ned for radiatorerne og spar på varmen resten af aftenen.