Du må kun skylle tre ting ud i toilettet

Lort, pis og toiletpapir. Rent ud sagt – så er det kun de tre ting, du må komme i dit toilet. Du må aldrig bruge toilettet som skraldespand, for det kan få store konsekvenser.

Det er morgen, du er halvtræt, og så er det fristende at skylle vådservietter, bleer, bind, vatpinde, vatrondeller eller hår fra hårbørsten ud i toilettet. Væk er det, og du kan komme videre i dagens program.

Men nej. Du må kun putte tre ting i toilettet: Lort, pis og papir – og endda kun toiletpapir.

Bleer tilstopper rørene, og vådservietter og hår filtrer sig fast i pumperne, som skal lede spildevandet videre til rensningsanlæggene. Til sidst skal det fjernes med håndkraft.

Det er Vestforsynings spildevandsmedarbejdere, der tager den tjans – og det er ikke ret lækkert – eller godt for miljøet at servietter, bind, bleer, vatpinde etc. havner i toilettet og senere i pumperne, rensningsanlæggene eller naturen.

En fin kampagne

Vestforsyning står, sammen med en række andre danske forsyningsselskaber, bag kampagnen "Kun 3 ting i dit lokum". Formålet med kampagnen er at udbrede viden om, at toilettet kun må bruges til lort, pis og toiletpapir.

- Vi synes, det er en fin kampagne, og der er brug for at gøre opmærksom på, at der ikke må komme andet i toilettet end de tre ting, som kampagnen fokuserer på. Det tager tid og koster mange penge, når vi skal rense og reparere pumperne. Det er ressourcer, som vi kunne bruge bedre i vores daglige arbejde, siger spildevandschef i Vestforsyning Jette Fleng Christensen.

- Mange tror også, at kemikalier, neglelakfjerner, maling- og medicinrester kan skylles ud i afløbet – men det hører altså til på genbrugspladsen. Vores medarbejdere kan komme til skade, hvis de skal arbejde med fx en pumpestation, hvor der er mange kemikalier i vandet, understreger Jette Fleng Christensen.

Se mere om kampagnen

12 par underbukser

Henrik Kristensen er uddannet smed og arbejder som spildevandsmedarbejder hos Vestforsyning. Han og kollegerne har gennem tiden fundet mange mærkelige ting i pumperne.

- Vi har fundet en cykelslange, lange underbukser, trøjer, et par gange har vi fundet en vandlås fra en bruseniche, vi har fundet samlingsrør fra vvs-arbejde – og engang stoppede 12 par underbukser tre indløbspumper til renseanlægget, siger Henrik Kristensen.

Men også mindre ting kan lave ravage:

- Store elastikker, vatpinde og vådservietter kan gøre stor skade. Især de vådservietter, som sælges i Tyskland. Dem er vi ikke glade for, at folk kommer i toiletterne. De er lavet af fibre, som snitteskærene i pumperne ikke kan skære i stykker – de stopper i stedet pumperne, og så skal vi ud og fjerne dem. Det er beskidt arbejde, siger Henrik Kristensen.

Fedt – nej tak

Nogle putter også slagteriaffald, fedt og friture i køkkenafløbet eller toilettet – og det er ikke godt.

- Når fedt fra juleaftens flæskesteg, friturefedtet fra pomfritterne eller sovsen hældes i koldt vand, så klumper det sig sammen og bliver stift som smør. Og hvis man så også kommer vatrondeller og vatpinde i toilettet – så har vi balladen. Så lægger det sig i kloakrørene og bliver store, størknede klumper med alt muligt "godt" i, og nogle gange skal det faktisk hugges ud med en skovl, forklarer Henrik Kristensen.

Han og kollegerne rykker ud med det store udstyr, når en pumpe i kommunen er stoppet.

- Vi kører i en lastbil med kran og højtryksrenser. Vi går meget op i sikkerhed, så vi tager regntøj, maske for mund og næse og handsker på – der er jo mange bakterier i sådan en spildevandspumpestation. Vi spuler pumpen ren nede i brønden, så vi forurener mindst muligt oppe på jorden. Tit skal pumpen skilles helt ad, for at vi kan fjerne det, som sidder fast. Nogle gange er pumperne ødelagte og skal repareres eller udskiftes, siger Henrik Kristensen.

Vidste du at

  • Hver dansker bruger i gennemsnit toilettet seks gange om dagen.
  • Samlet set bruger én person i gennemsnit tre år på toilettet i løbet af sit liv.
  • Første gang, toiletpapir bliver nævnt på skrift, er i Kina i år 589.
  • En rulle toiletpapir består i gennemsnit af 333 stykker papir.
  • Hver dansker bruger i gennemsnit 3,8 kg toiletpapir om året.
  • På verdensplan fældes der hver dag 27.000 træer til fremstilling af toiletpapir, svarende til 15 procent af al træfældning.
  • Ordet ’toilet’ bruges både om selve kummen og lokalet, den står i.
  • Et gammelt toilet bruger op til fem gange så meget vand som et moderne toilet.
  • En utæt cisterne bruger typisk mellem 60 og 80 liter vand i døgnet.
  • Hver dansker bruger sammenlagt gennemsnitligt 110 liter vand i døgnet.
Læs mere på kun3tingiditlokum.dk

400 pumpestationer

Holstebro Kommune har hundredvis af pumpestationer rundt omkring, som leder regn- og spildevand videre til regnvandskloakker og rensningsanlæggene. I alt er der cirka 400 store og små pumpestationer fra Thorsminde i vest til Bjergby i øst. 150 af dem er mindre husstandspumpestationer, som fx er placeret ved gårde på landet, og som leder ind til de større pumpestationer i byerne. Det er Vestforsynings spildevandsmedarbejdere, der står for at reparere og vedligeholde de mange pumpestationer.