Vestforsyning vælger Vestas-vindmøller

17. maj 2017, kl. 14:30

Efter sommerferien opfører Vestforsyning seks Vestas-vindmøller i Gedmose vest for Holstebro. Lokale el-kunder får mulighed for at købe aktier i projektet.

Holstebros multiforsyningsselskab Vestforsyning har efter et udbud valgt Vestas som leverandør til et vindmølleprojekt i Gedmose vest for Holstebro. Ordren omfatter seks V100-vindmøller med en samlet effekt på 13,2 megawatt.

Projektet har allerede været gennem en omfattende VVM-redegørelse og offentlig høring, så det forventes, at byggeriet kan begynde efter sommerferien, så man er klar til at producere el omkring årsskiftet.

- Vi har haft en rigtig god proces sammen med Vestas, så vi glæder os til at komme i gang, siger Nils Ulrik Nielsen, bestyrelsesformand for Vestforsyning.

Oprindeligt var det planen, at der skulle opføres V90-vindmøller, men Vestas foreslog i udbudsprocessen en anden type med lidt større vingefang. V100 betyder, at vingerne har en samlet diameter på 100 meter. Mølletårnet bliver 75 meter højt, så den øverste vingespids vil holde sig under de tilladte 125 meter. Ændringerne holder sig indenfor rammerne af lokalplanen og VVM tilladelsen til opstilling af møllerne.

- Der har været tale om et åbent udbud, men vi vil ikke lægge skjul på, at vi er glade for, at det netop er Vestas, vi skal samarbejde med. De er blandt de førende inden for grøn energi og har skabt mange arbejdspladser her i Vestjylland, og det er vi stolte af at kunne bakke op om, siger Nils Ulrik Nielsen.

FAKTA: VINDMØLLER I GEDMOSE

  • Vestforsyning vil opføre seks Vestas-vindmøller i Gedmose, nær landsbyen Bur, vest for Holstebro.

  • Vindmøllerne er af typen V100. Det vil sige, at møllevingerne har en samlet diameter på 100 meter (deraf typebetegnelsen). Selve mølletårnet bliver 75 meter højt.

  • De seks møller vil til sammen have en effekt på 13,2 megawatt (MW). På årsplan vil de producere 45.600 megawatttimer (MWh). Det svarer til strømforbruget i 11.400 husstande.

  • Projektet koster cirka 90 millioner kroner, og vil være tjent hjem i løbet af syv år.

  • Vestforsyning vil beholde 51 procent af aktierne i projektet. 20 procent skal ifølge lovgivningen primært tilbydes til de nærmeste naboer og sekundært borgere i Holstebro Kommune. De resterende 29 procent vil blive udbudt til de lokale el-kunder hos Vestforsyning :Sinus El.

  • Investeringsprospektet vil blive offentliggjort på Vestforsynings hjemmeside og bekendtgjort ved annoncering i lokale medier i løbet af efteråret 2017.

29 procent folkeaktier

Lovgivningen siger, at de nærmeste naboer til et vindmølle-projekt skal have tilbud om at købe 20 procent af aktierne. Som noget ret usædvanligt har Vestforsyning besluttet at udbyde yderligere 29 procent af investeringen på en slags "folkeaktier".

- Vi har valgt, at el-kunderne hos Vestforsyning :Sinus El skal have tilbud om at købe aktier i vindmølleprojektet. På den måde har man en ejerandel i sin egen grønne strøm, og samtidig bliver der endnu en fordel ved at være lokal el-kunde siger Nils Ulrik Nielsen.

Den samlede investering forventes at være tjent hjem i løbet af blot syv år. Investeringsprospektet for det lokale aktieudbud vil blive offentliggjort i løbet af efteråret.

Når de seks vindmøller er oppe på fuld kraft i begyndelsen af det nye år, vil de årligt producere 45.600 megawatt-timer (MWh). Det svarer til el-forbruget i 11.400 husstande.