01. november 2016, kl. 08:20
Vestforsyning fejrede halloween med åbent hus på Skave Varmeværk
Man kan hverken lugte eller høre noget, men det er alligevel en af de vigtigste produktionsvirksomheder i Skave, der ligger derinde på Ravnshøjvej. Det er nemlig her, varmen kommer fra. 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, gumler værkets fuldautomatiske skovl sig gennem dyngen med træflis for at producere fjernvarme og varmt vand til de 533 kunder i Skave, Borbjerg, Hvam og Hogager.
"Vi har et lager af flis, der rækker til cirka tre-fem dage, afhængig af hvor koldt det er udenfor, så normalt kan vi nøjes med at kigge forbi tre gange om ugen," fortæller afdelingsleder i Vestforsyning Varme Per Bergkvist og tilføjer med slet skjult stolthed, at værket ikke har haft andet end planlagte driftsafbrydelser i 2016.
Netop den stabile drift er en af grundene til, at Skave Varmeværk ikke har gjort meget væsen af sig. Heller ikke hos familien Frølund, som ellers bor lige i nærheden og ofte går tur forbi værket.
"Jeg må da indrømme, at jeg af og til har tænkt over, hvordan det så ud herinde, så nu ville vi lige forbi og kigge, når der var åbent hus. Og jeg må sige, jeg er overrasket over, hvor stort og hvor meget udstyr, der er indenfor," siger Claus Frølund.
Familien er nogle af de gode kunder for et varmeværk. Det kommer helt af sig selv, når man har tre halvstore børn.
"Det sker da af og til, at man lige må banke på badeværelsesdøren og spørge, om de ikke snart er færdige," siger Claus Frølund og griner.
Sønnen Anders er også med for at kigge på varmeværket, og over en hotdog fra pølsevognen, bekræfter han, at mor og far er bevidste om at spare på energien. Jo, det sker da, at man får en venlig påmindelse om at slukke for lyset og den slags.
Mor Rikke noter med tilfreds, at det lille varmeværk henter sin energi med assistance fra den lokale flismager AB Skovservice. Lokal energi er go' energi, mener hun.
"Det betyder noget, at vi bakker op om hinanden i et lokalsamfund som Skave. Hvis vi ikke holder sammen, så får vi jo ingenting," siger Rikke Frølund.
Skave Varmeværk har været i drift siden 1994, og 22 år er jo ingen alder, så det vil være leverandør af vestjysk lune et godt stykke ind i fremtiden, forsikrer Vestforsynings varmechef Erik Andersen.
"Fliskedlen på Skave Varmeværk kører på fuld kapacitet om vinteren. Det er for tidligt at spå om, hvad der sker, når motorvejen åbner, men skulle Skave pludselig blive et populært sted at bygge hus, fordi folk gerne vil bo tæt på motorvejen, så er der forskellige udvidelsesmuligheder på værket og i fjernvarmenettet," siger han.
Foruden fliskedlen på Skave Varmeværk er der også en oliefyret kedel, som kan supplere, hvis det bliver meget koldt. Men cirka 99 procent af tiden er varmen baseret på bæredygtig træflis.
I 2015 producerede værket 16.684 MWh (16,7 millioner KWh), som kom fra 190 lastvognlæs flis (5.000 tons) og ca. 31.000 liter olie.
Leverer varme til 533 kunder i Skave, Borbjerg, Hvam og Hogager via 19 km hovedledning og 9,3 km stikledninger.