14. oktober 2016, kl. 00:00
Vandtårnet på Nørre Boulevard har i 50 år været en del af bybilledet i Holstebro, men efter opførelse af et nyt vandværk er der ikke længere brug for tårnet. Derfor har Vestforsyning efterlyst gode idéer, og svaret kom prompte fra VIA University College: "Udfordring accepteret!"
På tværs af faggrupper har flere end 200 kommende bygningskontruktører, pædagoger, socialrådgivere, fysioterapeuter og ergoterapeuter samarbejdet om at finde på samfundsnyttige, sjove og kreative forslag til, hvordan vandtårnet kan danne rammen om nye aktiviteter. Og torsdag eftermiddag blev de bedste af 22 projekter bedømt og belønnet.
Det vindende projekt, som blev bedømt af repræsentanter fra Vestforsyning, Slagterigrunden, VIA og Boligselskabet Holstebro, er et forslag om at placere store, farverige skibscontainere på pladsen omkring tårnet og indrette dem til billige studieboliger. Tanken er, at vandtårnet så skal indrettes til et fælleshus og danne ramme om sociale aktiviteter.
"Der er et element at bæredygtighed i jeres projekt, som handler om at genbruge skibscontainere som boliger. Og I har givet et bud på en løsning på en relevant problemstilling, nemlig mangel på studieboliger. Det er godt set," sagde lektor Sebastian Landgren ved kåringen, men der fulgte også lidt kærlig, konstruktiv kritik med fra dommerpanelet:
"I kunne måske godt have åbnet projektet op for en lidt bredere målgruppe end studerende," tilføjede han, inden gruppen fik en check på 5000 kroner i førstepræmie.
Projekterne blev bedømt ud fra blandt andet, hvor nyskabende ideen var, hvor svært det ville være at realisere ideen, og ud fra, om projektet var præsenteret på en overbevisende måde.
Tyge Dahl, som underviser bygningskonstruktørerne og selv har en baggrund som arkitekt (han var blandt andet med til at designe Maabjerg Energy Centers biogasanlæg), er meget begejstret for den proces, de studerende har været igennem.
"Vandtårnet har været en rigtig god udfordring, for den er så usædvanlig som bygning, at man ikke bare bliver fristet til at komme med nogle simple ideer om små ombygninger. Her er man tvunget til at tænke helt nyt. De skal netop lære at arbejde innovativt. Det er svært at gøre, hvis man ikke blander sig med nogen, som ikke har forstand på det samme som én selv. Og hvis vi skal klare os i Danmark, så skal vi være innovative," siger Tyge Dahl.
Vestforsynings bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen var med til at bedømme projekterne, og han er imponeret over de studerendes glødende engagement.
"Vandtårnet er blevet en fast del af bybilledet i Holstebro. Og det har været rart for os i Vestforsyning at høre, hvor mange der holder af det gamle tårn, efter at vi i foråret fortalte, at tårnet er til salg," siger Nils Ulrik Nielsen og fortsætter:
"Derfor blev vi også rigtig glade, da vi hørte, at VIA gerne ville være med til at finde på idéer, så vi måske kan bevare tårnet og udvikle det til nye oplevelser - og nye eventyr. Og så vi sammen kan skabe en ny historie."
Blandt de mange forslag var at omdanne vandtårnets top til et kæmpe akvarium, mens andre foreslog café eller kulturhus, ligesom mange havde gode kreative forslag til anvendelse af naturarealet omkring tårnet, der for eksempel kunne blive til parkourbane, legeplads og bålplads.
Der er ikke nogen garanti for, at projekterne bliver realiseret, men ideerne indgår som input og inspiration for både Vestforsyning og Holstebro Kommune, og de studerende er blevet opfordret til at forfine og arbejde videre med deres projekter i fritiden, hvis de vil forfølge drømmene.
Alle projekterne - inklusive de flotte modeller - er udstillet på Holstebro Bibliotek indtil torsdag 27. oktober.