Skorsten måtte lade livet

18. november 2019, kl. 10:05

Rensningsanlægget i Holstebro rager ikke længere så højt op i luften. En ældre, rusten skorsten er nu fjernet. 

Skorstenen har ikke været i brug siden 2012. Maskinmester og driftsleder Jørgen Ishøi på rensningsanlægget fik en god idé: Vi kan da genbruge soklen under skorstenen! 

Rensningsanlægget skal nemlig have en ny tank til sin kalkbeholdning. Den passer lige til at blive boltet fast, hvor skorstenen stod. Tanken er ikke nær så høj og vil ikke kunne ses udefra. ”Derfor får vi flere gevinster ved at have lagt skorstenen ned,” siger Jørgen.

 

Ventilation

Skorstenen blev etableret for at sende lugt fra slamafvandingen højt op i luften. Det var dengang, slammet blev afvandet og presset til tørstof på renseanlægget. Det blev stoppet for 7 år siden, og siden har skorstenen stået ubenyttet hen.  

I stedet pumpes slammet ud til biogasanlægget i Måbjerg. Det kræver en anden forarbejdning. Hvis slammet skal give fuld effekt som råstof til biogas, må det ikke blive for surt. Derfor tilsættes der kalk på rensningsanlægget, og det kræver opbevaringsplads. Derfor skulle der laves en silo. 

”Så kan vi holde surhedsgraden nær neutral. Vi kan ramme en pH-værdi på omkring 7,” siger laborant Kirsten Agerbo fra rensningsanlægget.

 

Flere fordele

Faktisk er der flere gevinster ved at nedlægge skorstenen. Den var bygget af cortenstål, og det kan sælges og genbruges. Vestforsyning har også løbende betalt et firma for at tilse skorstenen, selv om den ikke blev brugt, det er lovpligtigt.

 

Vores fotograf Jens Bach var på pletten og fik taget en fin time-lap af hele forløbet. Og selv om det går hurtigt her, tog nedtagningen en hel dag.

 

Se galleri og video herunder.

 

 

SE FILMEN HER