27. november 2019, kl. 07:50
Korrekt indstilling af fjernvarmen gavner både miljøet og økonomien
For at spare penge, skruer mange ned for radiatorerne om natten. Men sænkningen af temperaturen i de mørke timer kan blive for voldsom. Skru ikke for langt ned, for så skal der bruges ekstra meget varme om morgenen for at varme rummene op igen.
Den anbefaling kommer fra Allan Christensen, der er maskinmester og afdelingsleder i Vestforsyning Varme. Han har mange års erfaring – først som vvs-montør og senere som energirådgiver – og han ved, hvordan anlæggene er skruet sammen – og hvordan de skal reguleres.
Du skal indstille dit varmesystem ligesom det er mest økonomisk at køre i bilen. Rolig og jævn fart, råder Allan. Det sparer på regningen, og det betyder også, at der skal bruges mindre strøm til fjernvarmeværkets pumper.
Et andet godt råd er at åbne alle radiatorer, hvis der er flere i samme rum. Det giver en jævn fart i systemet. Hvis én radiator alene skal klare opvarmningen, så skal den have speederen i bund.
Den jævne fart betyder, at energien udnyttes optimalt i det fjernvarmevand, der løber ind i huset. Hvis anlægget kører med høj fart, er fjernvarmevandet, der løber ud af huset for varmt. Det kan koste ekstra på varmeregningen.
"Det kan også være problematisk at skrue for højt op for temperaturen på det varme brugsvand. Hvis temperaturen på vandvarmeren står for højt, vil den hele tiden prøve, om den kan komme højere op i vandtemperatur, end det er muligt. Så løber der alt for meget fjernvarmevand igennem, og returtemperaturen bliver for høj", fortæller Allan.
"Når man åbner skabet i baggangen til alle rørene, kan fjernvarmen se kompliceret ud. Men det er ikke raketvidenskab", beroliger Allan. Han siger, at der faktisk ikke er så meget, forbrugeren behøver at skrue på.
Det kunne for eksempel være at lukke for gulvvarmen om sommeren. Man kan også lukke for hanerne til de radiatorer, som man ikke bruger om sommeren. Udfordringen er, at man glemmer at åbne næste vinter og ikke kan huske, hvor man har lukket. Derfor er det en god idé at markere de haner, der skal åbnes igen om vinteren.
"Det er også en god idé at holde øje med varmeforbruget, eksempelvis én gang om måneden. Så kan man kontrollere, at varmeforbruget ikke stikker af", siger Allan.
Vestforsyning hjælper forbrugerne, hvis de er usikre på deres fjernvarmeforsyning. Men der findes en klar arbejdsfordeling. Vestforsyning tager sig af anlægget frem til, hvor fjernvarmevandet løber ind i huset, og hvis der skal repareres på det indendørs anlæg, skal der tilkaldes en vvs-installatør.
De fleste kører til service med deres bil jævnligt. Skal man også få en vvs-montør til at efterse fjernvarmesystemet en gang imellem?
"Det kan især på ældre installationer og på anlæg, hvor returtemperaturen er høj, være en god idé. Det koster nok heller ikke ret mange penge for en hurtig gennemgang", siger Allan.
Hvis man skruer for langt ned for temperaturen om natten, så er faren også, at fjernvarmevandets returtemperatur bliver for høj. Det kan komme til at koste kunden penge.