Profilmagasinet er på vej til dig

08. juni 2018, kl. 08:02

Profilmagasinet er på vej til din postkasse i disse dage. Vi udgiver vores profilmagasin to gange om året og det bliver husstandsomdelt i Holstebro Kommune.

Herunder kan du læse én af de mange spændende artikler.

To gange om året uddeler vi midler fra vores sponsorpulje, Initiativpuljen. Du kan søge som privatperson, forening, en selvejende institution, støttegrupper/foreninger til børnehaver, skoler m.v. Næste ansøgningsfrist er d. 1. oktober 2018.

Læs mere om Initiativpuljen

21-ÅRIG KOKKEELEV FRA HOLSTEBRO SIGTER MOD STJERNERNE, OG BÅDE FAGLÆRER OG MESTER ER OVERBEVISTE OM, AT HAN KAN NÅ MÅLET

Tusindvis af mennesker har lagt vejen forbi FoodExpo i Messecenter Herning, og det føles, som om de alle sammen er på vej ind i Hal E, hvor madosen ligger som et tungt tæppe. Det er her, Danmarks bedste kokke og tjenere dyster om danmarksmesterskabet.

Ti mini-køkkener er klemt sammen på en lang række, og i nummer otte står 21-årige Nicolai Dahl sammen med sin faste makker, Niels Odgaard, der er kokkeelev på Tambohus Kro. De kæmper sammen om titlen som Danmarks bedste kokkeelever.

Konkurrencen følges tæt af elever, fagfolk og messegæster, der skiftevis hepper på eleverne og sammen analyserer kampen, som var det en boksematch.

Nicolai og Niels bevæger sig hurtigt rundt i det trange minikøkken og nærmest danser forbi hinanden, først den ene vej, hen til gryden, og så tilbage igen. De siger ikke ret meget, men det behøver de heller ikke, for de har trænet hundredvis – formentlig over tusind – timer sammen, fortæller Jan Emtkjær Jensen. Han er uddannelsesleder på gastronomuddannelsen ved Uddannelsescenter Holstebro, og lige nu ser han mere nervøs ud end sine unge elever.

”Uh, det kommer til at knibe med forretten. Den skal serveres lige på sekundet, og det skal altså til at gå stærkt, hvis de skal nå det,” vurderer han.

37 sekunders forsinkelse bliver det til og to strafpoints.

Da forretten er sendt afsted, bliver der ro til en kort snak om de to elever fra Holstebro-skolen.

”Der er rigtig mange krummer i de to! De har passion for god smag, og de kan stå og træne på skolen til klokken to om natten, for at forfine elementerne eller øve pochering med forskellige metoder. De har brugt hundredvis af timer på frivilligt arbejde, og så har UCH lagt lokaler og råvarer til,” siger Jan Emtkjær Jensen og kigger stolt over mod de to elever, som tørrer sved af panden og tager fat på hovedretten, der skal tilberedes ud fra temaet ”højreb på ben”.

Kokke-konkurrencerne er med til at styrke fagligheden, ikke kun hos deltagerne selv, men også hos deres medstuderende.

”De andre elever følger jo med i konkurrencen og kigger på Nicolai og Niels, når de øver sig. De hjælper hinanden, og det giver noget faglig stolthed, når der bliver arbejdet på så ekstremt højt niveau,” siger Jan Emtkjær Jensen.

Konkurrencerne kaster også et positivt lys på faget. For første gang i tre år er der stor søgning til gastronomuddannelsen, som har oplevet en fremgang i elevtallet på 30 procent.

Det lykkes desværre ikke for Nicolai og Niels i dette års elevkonkurrence i Herning, hvor de slutter på en femteplads.

”Vi havde oversatset, og så var der nogle ting, som gav strafpoints, for eksempel dét med forretten, der blev lidt forsinket,” forklarer Nicolai.

Der er gået nogle dage siden konkurrencen, og den fine kokkehue er pakket af vejen. Den bruger man altså ikke til daglig, afslører Nicolai, og viser rundt i køkkenet på sin læreplads, Anlægspavillonen i Holstebro.

Nicolai Dahl

  • 21-årige Nicolai Dahl er født og opvokset i Holstebro.
  • Han er i lære hos Dorthe og Lars Klüver i Anlægspavillonen i Holstebro.
  • Gastronomuddannelsen for kokke tager tre år og ni måneder. Nicolai er udlært i november 2018.
  • Han har siden 2017 været på kokkelandsholdet, både ”juniorlandsholdet” for elever og som assistent for en af de udlærte ved kokke-DM.
  • Som hjælp til forberedelserne til DM-konkurrencen har Nicolai fået sponsorstøtte fra Vestforsynings Initiativpulje.

Vestforsyning deler ud af støttepuljen to gange om året til lokale ildsjæle og projekter inden for kultur, idræt og uddannelse.

Læs mere om Initiativpuljen

Restauranten har lukket denne dag. Køkkenet er ryddet og ser ud til at være renere end en operationsstue på sygehuset, og de eneste lyde stammer fra mester, Lars Klüver, som står i et hjørne af køkkenet og hakker løg. Dem dumper han ned i en 60 liters gryde, som står og simrer på komfuret og fylder køkkenet med en himmelsk duft og søde minder om familiefester med suppe, steg og is.

”Her laver vi vores egen oksefond. Ikke noget med pulversovs her,” siger Lars Klüver og griner.

Hvis Nicolai selv skulle bestemme menuen til den næste fest, så ville han servere pighvar.

”Det er min yndlingsfisk. Den er ’stilet’ og meget populær. Og det er en højklasse-fisk, som er nem at arbejde med. Og så inspirerer den til fri leg på tallerkenen,” forklarer han.

Han har ikke noget mod suppe, steg og is. Og trefarvet is smager da også godt, men han elsker at arbejde med lidt mere spændende desserter.

”Jeg foretrækker noget med masser af bær og frisk frugt. Der skal både være en syrlig smag og noget sødme,” siger Nicolai og fortæller, at han af og til er på ’fancy restaurant’ sammen med kammerater for at hente inspiration.

Selskabsgæsterne i Anlægspavillonen er selv med til at bestemme menuen, og der er røg i køkkenet, når der sidder 100 sultne gæster i restauranten, og der samtidig skal leveres mad ud af huset.

”Gæsterne forventer jo, at det er i orden, så man skal kunne tåle presset, hvis man vil være kok,” fortæller Nicolai.

Lars Klüver nikker anerkendende og tilføjer, at det også er noget, man skal lære hen ad vejen.

”Nicolai var meget genert, da han startede her som 18-årig. Og han kunne blive frygteligt frustreret og helt ulykkelig, hvis tingene ikke gik som planlagt. Han kan være meget hård i sin kritik af sig selv, så det har vi arbejdet lidt med, og han har da også en helt anden selvtillid i dag,” siger Lars Klüver og smiler helt op til øjnene, når han fortæller om, hvor meget han og Dorthe er kommet til at holde af Nicolai.

Og når man taler om solen, så braser Dorthe Klüver ind ad døren.

”Hør, havde du ikke fri dag?” spørger hun Nicolai og suser hen over gulvet, giver ham et moderligt kram og roder ham i håret, mens han rødmer og grinende forklarer, at han er ved at posere for fotografen og satser på at skulle ende som model i EuroMan.

”Jeg ser nærmest Lars og Dorthe som et forældrepar. De opdrager på mig,” siger Nicolai og smiler genert. Hans egen mor er nu også svært stolt af ham.

”Der er ikke nogen i min familie, som arbejder i faget, så jeg ved ikke, hvor det kommer fra. Men jeg har fået fortalt, at jeg allerede som fem-årig begyndte at snakke om, at jeg ville være kok. Jeg har da også oplevet, at nogen i min familie var nervøse over at skulle lave mad til mig, men jeg hakker altså ikke folk ned. Og mors mad er bare den bedste. Det er altid dér, man gerne vil hen med sin egen madlavning,” siger Nicolai.

Fremtiden kommer dog til at sende Nicolai langt væk fra mors gryder. Når han er udlært til november, rejser han til København for at arbejde med ”fine dining” – finere madlavning.

Han har allerede fået en aftale om at komme på prøve hos Jakob Mielcke, der er kendt som en af dommerne i tv-programmet ”Masterchef ”. Men han forventer ikke, at København bliver endestationen.

”Jeg vil gerne til Asien på et tidspunkt. Der er power i deres mad, og det kunne være sjovt at komme derned og prøve at arbejde med det, inden jeg starter mit eget. Jeg vil gerne være selvstændig, og min drøm er at få en Michelinstjerne. Det er et højt pres, så det gælder om at finde en stabil vej derhen,” siger Nicolai og ligner en mand med en plan.

”Min søster gav mig engang et råd: De første mange år skal du bare arbejde igennem, mens du er ung og har kræfterne til det. Det lyder som et godt råd, så det har jeg tænkt mig at gøre,” siger Nicolai.

UCH-uddannelsesleder Jan Emtkjær Jensen har sin personlige vurdering klar:

”Nicolai kan og vil nå langt. Det er der ingen tvivl om,” siger han.