Ny bydel skyder op i Hostrups

12. juni 2018, kl. 09:50

Det er nogle meget praktiske servicefunktioner, som bliver løst i den nye Hostrups-bydel: Her ligger det nye politihovedkvarter, Center for Sundhed, Gråkjær Arena og Udbetaling Danmark. Men praktisk kan også godt være pænt, og det bliver området, når et nyt ovalt torv med p-pladser bliver det naturlige midtpunkt i Hostrups.

Arkitekt Vibeke Holmbo, Holstebro Kommune, fortæller, at idéen til torvet begyndte et andet sted. ”Udgangspunktet var, at Stationsvej skulle flyttes for at give plads til en
samlende plads, hvor en stor del af Hostrups funktioner og bygninger kan orientere sig og have facade,” siger hun.

Derved opstod idéen til det ovale torv, og med assistance fra landskabsarkitekt Frode Birk Nielsen fra det anerkendte arkitektfirma Sweco, fik planerne for området også et æstetisk flot udtryk.

”Behovet for parkeringspladser styrer rigtig meget, men vi får en flot plads med et gennemgående design i beplantning og belysning fra Hostrups og ind ad den nye indfaldsvej til centrum ad Stationsvej,” fortæller Vibeke Holmbo.

Vestforsyning Belysning skal stå for belysning af det store torv i midten af området. Det er en stor opgave, som har været undervejs i flere år, fortæller afdelingsleder Helle
Søkilde.

”Der er valgt en spændende løsning, hvor lamperne kommer til at hænge i et ’edderkoppespind’ af stålwirer, holdt oppe af nogle ni meter høje master, som er 40 centimeter i diameter. Det bliver flot, når det er færdigt, men der er ikke nogen, der har gjort noget tilsvarende før, så det har krævet mange undersøgelser og test for at sikre, at vi får en belysning, som er billig i drift og så let som mulig at vedligeholde,” forklarer hun.

Opgaven med opstilling af master og montering af wire har været i en langvarig udbudsproces, hvor de
deltagende virksomheder har udfordret både teknik og design for at sikre en både flot og stærk konstruktion.

Martin Nielsen, der er projektleder hos Vestforsyning Belysning, er i fuld gang med at forberede opsætningen
af den valgte løsning.

”Vi kommer nok til at forstyrre trafikken, mens vi sætter belysningsanlægget op, så det gælder om at være godt forberedt, så det går så hurtigt som muligt. Vi har blandt andet fået en model af en del af en mast og af den nye lampe, så uhensigtsmæssige forhold kan ændres, og vores montører kan øve sig i at tilslutte dem hurtigt og effektivt. Samtidig kan vi se, om designet er lavet på en måde, så vi let kan komme til at servicere dem,” fortæller han.

Et af de specielle krav til leverandøren er, at nettet af stålwirer også skal kunne serviceres på en nem måde.

"...vi får en flot plads med et gennemgående design i beplantning og belysning"

”Det må selvfølgelig ikke være sådan, at hele nettet skal pilles ned, hvis der skal skiftes en stump af en
stålwire. Derfor har vi forlangt, at det skal kunne skiftes ud i sektioner, hvis det skulle blive nødvendigt,”
forklarer Martin Nielsen.

Den nye kreative belysning er resultatet af en rivende teknologisk udvikling inden for LED-belysning.

”Selv om vi bruger de samme lamper over hele torvet, så vil de ikke lyse på samme måde. Det kan netop lade sig gøre, fordi det er LED-lamper, som kan justeres individuelt, sådan at der er det nødvendige lys hen over vejkrydset og på vejen, og så en lidt mere afdæmpet belysning over parkeringsarealerne og de grønne
områder,” siger Martin Nielsen.

Fundamentet til de gigantiske master, der skal bære det lysende stålwire-spind, er godt undervejs. Hele projektet ventes at være afsluttet i sensommeren 2018.

  Scroll ned for mere