Nu kan du købe vindmølle-aktier

02. november 2018, kl. 08:21

Vestforsyning udbyder 3645 aktier i Gedmose-vindmølleparken

I perioden fra 29. september til 3. december kl. 12 udbyder Vestforsyning i alt 3645 aktier i vindmøllerne i Gedmose, vest for Holstebro. Aktierne er i dette udbud forbeholdt selskabets kunder.

- Når man opfører vindmøller, siger reglerne i loven om vedvarende energi, at man skal tilbyde de nærmeste naboer og borgere i kommunen, at de kan købe en andel, svarende til 20 procent af aktierne. Vi fik ikke solgt alle 20 procent i den lovpligtige runde, så vi har valgt at give kunderne en ekstra mulighed for at købe resten, fortæller Louise Carøe Foldberg, der er konsulent i Vestforsynings udviklingsafdeling.

Vindmøllerne i Gedmose producerer grøn strøm svarende til det årlige elforbrug i 11.400 parcelhuse – eller 77 procent af parcelhusene i Holstebro. Og med en aktie kan man blive medejer af møllerne, som har snurret lystigt siden sommeren 2018.

Læs meget mere om aktieudbuddet

Tal med banken først

De 3645 aktier, som er til salg, koster 1.315,79 kroner pr. styk. Spørgsmålet er så, om det er en god investering?

- Budgettet for vindmølleparken ser godt ud, men der er altid en risiko forbundet med køb af aktier. Derfor er det altid en god idé at læse udbudsmaterialet grundigt og at rådføre sig med sin bank eller revisor, hvis man overvejer at investere i aktier. Det er min vigtigste anbefaling, siger Louise Carøe Foldberg.

Vestforsyning har valgt at fordele afkastet jævnt ud over den 20-årige investeringsperiode.

- Det svarer til, at investeringen forventes at være tjent hjem igen efter syv år. Og når de 20 år er gået, vil man have fået pengene igen 2,7 gange, forklarer Louise Carøe Foldberg.

20 års garanti

Hvad sker der så, når de 20 år er gået?

- Vestas har givet 20 års garanti på vindmøllerne. Men der findes masser af vindmøller, som kører fint i længere tid, så der er altså ingen plan om at rive dem ned efter 20 år. Tværtimod. Vi kan bare kun give aktionærerne garanti for, at møllerne kører i 20 år. Vi håber selvfølgelig, at de vil køre videre i mange år og dermed også fortsætte med at producere strøm og generere udbytte til aktionærerne, siger hun.

Hvis man har en velpolstret pensionsopsparing på knap 4,8 millioner kroner, kan man byde ind på samtlige aktier. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke kun er reglen om først til (vind-)mølle, der gælder.

- Hvis der bliver budt på flere aktier, end vi har tilbudt, så har vi pligt til at give A-aktionærerne forkøbsret - altså dem, som købte aktier i første udbudsrunde. Men ellers kan vores kunder byde på så mange aktier, som de har lyst og råd til, siger Louise Carøe Foldberg.

Bud på aktier skal være modtaget senest 3. december kl. 12. Og aktierne skal forudbetales, sådan at pengene er modtaget senest 4. december. Skulle der vise sig at være udsolgt af aktier, vil man naturligvis få pengene tilbage igen.

Læs mere om aktieudbuddet