God vind fremover til vindmøllepark

17. august 2017, kl. 11:38

Det har taget syv år at planlægge opførelsen af seks Vestas V100-vindmøller i den nye Gedmose Vindmøllepark vest for Holstebro. Men nu er det første spadestik taget, og om kun fire måneder vil de seks møller være klar til at blive tilsluttet el-nettet.

Vestforsynings bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen tog det rituelle spadestik og rettede en varm tak til de mange, der har arbejdet på projektet:

- Når vi står her i dag er det resultatet af mange menneskers arbejde, ikke mindst medarbejderne i Vestforsyning, som har holdt dampen oppe hele vejen - også, når projektet skulle runde et skarpt hjørne. De har været godt hjulpet af de mange rådgivere og leverandører, som har været og fortsat er tilknyttet projektet. En stor tak til alle, der har bidraget til, at vi er kommet så langt – og samtidig held og lykke med at få bragt projektet det sidste stykke frem til net-tilslutning og fuld drift, sagde Nils Ulrik Nielsen.

Vestforsyning havde inviteret naboer og borgere i lokalområdet til at overvære det første spadestik og fejre det med en rød pølse og en sodavand. Det havde en snes mennesker benyttet sig af, blandt andet familien Krul, som driver kvæglandbrug lige i nærheden.

- Vi har jord, der grænser helt op til her, hvor møllerne skal stå, fortæller John Krul, som kiggede forbi til en hotdog og en snak sammen med hustruen Mieke og børnene Susanne og Niels.

- Jeg synes, det er helt fint, at der kommer flere vindmøller. Og vi har været godt tilfreds med den information, vi har fået af Vestforsyning, og jeg snakker af og til med Alan, siger John Krul og smiler venligt til Vestforsynings chefkonsulent Alan Lunde.

Niels Møller bor i Bur by, så han er ikke en af de nærmeste naboer, men han var alligevel kommet forbi for at høre mere om projektet.

- Det blæser jo altid herude, så det er da godt nok, at vi får nogle flere vindmøller. Vi vil jo også gerne være lidt mere grønne, og samtidig vil vi gerne bruge strøm, siger Niels Møller og tilføjer, at han også selv har skrottet sit oliefyr til fordel for en el-drevet varmepumpe.

Som noget helt usædvanligt har Vestforsyning besluttet, at 29 procent af aktierne i Gedmose Vindmøllepark skal udbydes på en slags ”folkeaktier” til selskabets el-kunder.

- Det har vi gjort, fordi vi gerne vil brede ejerskabet til parken ud og give rigtig mange lokale mulighed for at blive medejere af møllerne og dermed aktivt bidrage til Holstebro Kommunes klimamålsætninger og den grønne omstilling i Danmark, forklarer bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen.

Investeringsprospektet for det lokale aktieudbud bliver offentliggjort 21, september og prospektet for nye og eksisterende el-kunder lidt senere på året her på Vestforsynings hjemmeside.


FAKTA: Gedmose Vindmøllepark

  • Gedmosen Vindmøllepark er et resultat af mere end syv års arbejde – fra udarbejdelse af kommunens vindmølleplan til udarbejdelse af det konkrete projekt.
  • Lokalplanen og en meget omfattende VVM-undersøgelse var på plads i december 2016, hvor efter projektet blev sendt i EU-udbud. Det førte til valget af Vestas.
  • De seks vindmøller bliver tilsluttet nettet i december og vil være oppe på fuld produktion i begyndelsen af det nye år.
  • Møllerne vil til sammen have en effekt på 13,2 megawatt (MW). På årsplan vil de producere 45.600 megawatttimer (MWh). Det svarer til strømforbruget i 11.400 husstande.