09. april 2018, kl. 12:06
"Var det ikke noget med en gratis sparepære?" spørger Lars Chr. Kongerslev og rækker en kurv frem mod en af gæsterne på Forårsmessen i Ulfborg.
"Arh, du får vist ikke meget lys i den der," siger manden grinende og snupper alligevel den grønne pære og tager en bid af den friske frugt.
Udenfor har termometeret for første gang i år sneget sig op i nærheden af 20 grader, men alligevel er Vestjysk Fritidscenter propfuld af gæster, og Vestforsyning har også haft en god dag, fortæller Lars Chr. Kongerslev, der er afdelingsleder for energi- og miljørådgivning.
Forår er nemlig et rigtig godt tidspunkt til at gå i gang med små og store byggeopgaver, så mange vil have et godt råd om skift af vinduer og høre til muligheden for at få tilskud til energirenovering, når man nu alligevel skal i gang.
"Vi har talt med flere om fordelene ved energirenovering. Det handler ikke kun om muligheden for tilskud. Man gør det typisk først og fremmest for at få bedre komfort og indeklima. Og så bliver huset jo også pænere at se på. Og det er alt sammen med til at øge husets værdi," forklarer Lars Chr. Kongerslev.
Og apropos sparepærer, så blev der snakket en del om lys i Ulfborg.
"LED-lyskilder er blevet de nye sparepærer. De er ikke så klodsede at se på, og der er mange spændende designmuligheder – små og store ’pærer’, mulighed for at dæmpe lyset og endda skifte farve. Og i modsætning til de første sparepærer, så kan man med LED få fuld lysstyrke med det samme, præcis som man gjorde med glødepæren. LED har også lang levetid og meget lavt energiforbrug – og så er prisen faldet rigtig meget de senere år, så det kan være en god idé at se nærmere på," siger Lars Chr. Kongerslev.
Med Vestforsynings fjernaflæste forbrugsmålere er det nemt at følge forbruget af både el, vand og varme, eksempelvis med en gratis app til smartphone, men ikke alle har haft succes med at bringe forbruget helt i bund.
"Jeg har talt med et par stykker om gulvvarme-styring. Kunsten ligger i at justere fremløbstemperaturen til gulvvarme efter årstiden. Nogle systemer gør det automatisk, og ellers sidder der en termostatventil, som man kan dreje på. Det gælder om at sørge for en tilpas lav fremløbstemperatur, så varmen kan fordele sig jævnt i gulvet, ellers vil der ofte kunne blive for varmt i nogle rum og for koldt i andre rum, og så gavner det jo energiforbruget, når der ikke opvarmes mere end nødvendigt," forklarer energirådgiveren.
Et andet varmt emne på forårsmessen er det varme vand. Eller mangel på samme.
"Mange forbrugere oplever problemer med at få tilstrækkeligt varmt vand ud af vandhanen. Og så forsøger man måske at skrue højere op for temperaturen på varmeveksleren, men det giver et højere energiforbrug, og det løser heller ikke kerneproblemet: Kalk! Rørene til det varme vand kan kalke til, og så er det næsten kun koldt vand, der kan løbe ud af blandingsbatteriet," forklarer Lars Chr. Kongerslev.
Han anbefaler, at man undersøger, om det er galt ved alle vandhaner i huset, for så er problemet måske ved varmeveksleren eller rørene derfra. Eller om det kun er ved et enkelt blandingsbatteri, som så enten kan skilles ad og afkalkes eller blive skiftet ud.
"Varmt vand til bruser og håndvask behøver ikke være mere end cirka 40 grader, men der skal også lige være mulighed for at rense fedtet af stegepanden, når man vasker op i køkkenet, så vi anbefaler generelt en temperatur på 50-55 grader," siger Lars Chr. Kongerslev.
Foruden energirådgivningen var der også tilbud om lokal el til messegæsterne i Ulfborg. Her havde Vestforsyning :Sinus El fået forstærkning fra nogle af TTH Holstebros håndboldspillere, som hjalp med at dele materiale ud.
Også chef for Vestforsyning Spildevand Jette Fleng Christensen var med på messen. Hun sad klar til at svare på spørgsmål om den igangværende renovering af spildevandsnettet i Ulfborg. Men hun havde god tid til at tale om alt muligt andet.
”Der har faktisk ikke rigtigt været nogen spørgsmål. Men vi har også en god dialog i det daglige, og ellers kommer folk selv hen til os, når vi går og arbejder, og så får man klaret tingene med det samme,” fortæller hun.
Renoveringen af Harbogade ventes afsluttet i sommeren 2018, og så bliver vejspærringen ophævet.
Bor man i Ulfborg og ønsker løbende information om renoveringsprojektet, kan man blive holdt opdateret via email ved at skrive til info@vestforsyning.dk. Skriv "Ulfborg" i emnefeltet og oplys adressen. Så vil projektlederen holde husstanden opdateret.
Se også "Her arbejder vi" på for information om aktuelle renoveringsopgaver.
Få nyt om gravearbejde