Bedre varmestyring har sparet 34.000 kr.

09. januar 2018, kl. 15:00

Vestforsynings motivationstarif gav anledning til et eftersyn af varmeanlægget hos Erhvervsakademi MidtVest. Nu slipper de for en ekstrabetaling på 34.000 kroner

Cirka 600 studerende følger undervisningen på Erhvervsakademi MidtVests afdeling i Holstebro. Og de studerende er lige så forskellige som alle andre voksne: Nogle fryser, andre har det varmt.

"Det plejer at være pigerne, der fryser, og drengene som skruer ned for radiatorerne," siger pedel Henning Bidstrup og smiler.

Men det computerstyrede varme- og ventilationsanlæg kan også skrue op og ned for varmen. Og det kan gå galt, hvis automatikken ikke kører, som den skal. Især efter at Vestforsyning Varme har indført en motivationstarif. Så koster det penge, hvis man ikke udnytter fjernvarmen godt nok.

 

"Det koster penge at producere fjernvarme og pumpe det rundt i varmenettet. Det belaster også miljøet unødigt, hvis man ikke bruger fjernvarmen korrekt. Derfor har vi indført motivationstariffen, som giver en lille belønning, hvis man er dygtig til at optimere sit varmeanlæg, og et pristillæg, hvis man ikke har en tilstrækkelig afkøling," forklarer Vestforsynings varmechef Erik Andersen.

Den optimale måde at bruge fjernvarme er, når radiatoren bliver fyldt med varmt vand – og så afgiver radiatoren varme til rummet, inden det afkølede vand bliver sendt tilbage til varmeværket. Hvis man for eksempel har to radiatorer i et rum og lukker for den ene, vil den anden ofte køre på fuldt drøn, og så kan radiatoren ikke nå at køle af, inden vandet bliver pumpet tilbage til varmeværket. Det er spild af energi.

Problemet bliver meget synligt i stor skala, for eksempel på Erhvervsakademi MidtVest.

"Jeg blev kontaktet af Vestforsyning i begyndelsen af 2016. De kunne fortælle mig, at vi havde en alt for dårlig afkøling på fjernvarmen, så vi skulle finde ud af, hvad der var galt," fortæller Henning Bidstrup.

Det var Vestforsynings energirådgiver René Dalgaard, som ringede til pedellen.

"Jeg fik kontakt med Henning og ved at se på timeaflæsningerne, kunne vi hurtigt konstatere, at den var helt gal, når de studerende var gået hjem, altså om natten og i weekenden. Det tydede på, at den ventil, som ellers skulle skrue ned for varmen, ikke virkede som forventet. Og resultatet blev, at det varme vand drønede rundt i rørene, mens skolen stod tom," forklarer René Dalgaard.

Henning Bidstrup kontaktede en fagmand, som skiftede den defekte ventil, og samtidig blev både varme og ventilationsanlæg gået igennem.

"Vi fik for eksempel indstillet ventilationen, så den ikke kører 24 timer i døgnet. Det og mange andre tiltag kostede egentlig ikke noget, men vi kunne spare rigtig meget energi," siger pedellen.

Erhvervsakademiet nåede at gribe ind, før Vestforsyning i januar 2017 indført den nye motivationstarif. Det har givet en stor besparelse, konkluderer energirådgiver René Dalgaard.

"Det plejer at være pigerne, der fryser, og drengene som skruer ned for radiatorerne," siger pedel Henning Bidstrup og smiler.

"Havde de ikke gjort noget, så var de blevet opkrævet cirka 34.000 kroner over motivationstariffen, fordi de havde så dårlig udnyttelse af fjernvarmen. Nu sparer de motivationstariffen, men de sparer jo også en masse penge i energi, fordi de har fået optimeret energiforbruget. Og så fik de i øvrigt også tilskud til energiforbedring, så det har været en rigtig god investering," siger René Dalgaard.

Langt de fleste af Vestforsynings cirka 13.000 fjernvarmekunder vil enten opleve et prisfradrag eller en neutral motivationstarif (nul kroner). Vestforsyning har løbende siden 2016 kontaktet de kunder, som havde udsigt til et lidt større pristillæg og har tilbudt dem gratis energirådgivning.

Vestforsynings kunder kan fjernaflæse både varmeforbrug og gennemsnitlig afkøling via en gratis app og ved login på selvbetjening her på hjemmesiden. Der er desuden masser af enkle, gratis råd om at spare på energien. Og vil man investere i energiforbedringer er der mulighed for tilskud.

SE ALLE VORES ENERGIRÅD

FAKTA: 4 varme tips

  • Både private husstande og virksomheder bør have en ”varmemester”. Gå rundt i bygningen og se, føl og lyt med jævne mellemrum: Kan du se tegn på, at det drypper fra utætheder? Føles radiatoren, som den skal: Varm ved indløbssiden og lidt køligere ved afgangssiden? Er der en susende lyd i rørene? Kontakt en VVS-fagmand, hvis der er noget galt.
  • Hvis man har mere end én radiator eller kalorifere i samme rum, er det vigtigt, at de er indstillet ens. Har man f.eks. et stort værksted, hvor man kun har åben for én kalorifere, vil den stå og arbejde hele tiden for at opvarme hele rummet.
  • Mange skifter radiatortermostater til en model med elektronisk styring. Men det er vigtigt også at få en VVS-fagmand til at skifte ventilen. Ellers risikerer man, at radiatoren bare står og cirkulerer det kostbare varme vand uden at gøre gavn.
  • Hvis brusebadet er for koldt, skyldes det sandsynligvis kalk i blandingsbatteriet. Det nytter ikke at skrue op for temperaturen på varmeveksleren. Tværtimod vil det bare øge energiforbruget.