- De her børn får lov at mærke glæden igen og lege

07. september 2023, kl. 12:07

Fem lørdage hen over sommeren har Ildflueakademiet skabt smil og sammenhold via leg, kunst og musik. 120 børn mødte op til afslutningen på projektet, som nu er ved at blive gjort permanent.

- Vi vil gerne, at børnene finder deres eget, indre lys.

Så enkelt og på samme tid komplekst kan det siges, når man spørger Carolina Pizarro, hvad Ildflueakademiet går ud på.

Carolina Pizarro, der selv kommer fra Chile, er leder af den internationale gruppe Ikarus Stage Arts, som de seneste seks år har haft base i Holstebro.

Gruppen består af musikere, dansere og skuespillere og gør sig i parader, performances og socialt arbejde. Sidstnævnte har de arbejdet med i boligområdet Trekanten i Holstebro siden 2019.

- Vi er kommet her om lørdagen (i løbet af sommeren, red.), hvor vi blandt andet har leget med børnene. Børn har deres helt egen tilgang til kunst. Om det at male, danse og synge, fortæller Carolina Pizarro:

- Når vi har svære omstændigheder i livet med familie, eller fordi vi er flyttet et andet sted hen, glemmer vi nogle gange, hvad vi virkelig gerne vil.

Nogle gange bliver vores lys meget lille, forklarer Carolina Pizarro:

- Vi føler os depressive eller kede af det. Det ser vi særligt hos børnene. Vi vil gerne, at de kan få tændt deres lys igen gennem kunsten.

 

Håbløst ødelæggende

Med i projekt Ildflueakademiet er også Anja Klok Schou, som er projektleder for den boligsociale helhedsplan i Trekanten Holstebro.

- Mange af børnene herude er vokset op i familier, som har oplevet krig. Som er flygtet fra krig, og det sætter sig i mennesker, siger hun:

- Krig er noget af det mest ødelæggende og håbløse, der findes, og når man kommer fra et sted, hvor alt er ødelagt, er man også selv ødelagt lidt indeni.

Ikarus Stage Arts forsøger ifølge Anja Klok Schou at bygge det ødelagte op igen i et trygt rum.

- De her børn får lov at mærke glæden igen og lege. Leg er noget af det første, der forsvinder, når børn bliver udsat for krig, fordi det hele er så alvorligt, siger hun og fortsætter:

- Det ligger helt naturligt i de fleste børn at lege, og når de ikke får lov at udfolde legen, heler de heller ikke lige så godt.

Projektet har også vist sig at være en succes for børn, som kæmper med andre udfordringer i livet. Små kår for eksempel, lyder det fra Anja Klok Schou:

- Vi har også nogle, som bare har brug for at lege og være med i et fællesskab. Alle kan være med.

 

Hel vild livsglæde

Fem lørdage i alt har Ildflueakademiet denne sommer været på banen. To-tre timer pr. gang med musik, dans, lege og male.

- Det er børn fra 3 til 12 år, og de er sammen på tværs af lande og alder, fortæller Carolina Pizarro, som har kørt lignende aktiviteter i området siden 2019.

- Vi har kørt det i forskellige perioder, når vi har kunnet søge fonde til det, supplerer Anja Klok Schou og forklarer, at blandt andet Vestforsynings Initiativpulje har støttet med midler til materialer.

- Der er kommet flere og flere børn pr. gang, og der er en hel vild livsglæde i det. Det er som om, de bare ved, at nu er vi her for at have det sjovt sammen og være glade.

I begyndelsen kom der nogle, som bare ville lave ballade. De kunne ikke rigtig finde ud af, hvad det var for noget, fortæller Anja Klok Schou:

- De er kommet med nu, og ellers ved de godt, at det skal de ikke ødelægge, fordi det er så fint for de andre. Det tilfører ren positiv energi til området og sammenhold på kryds og tværs.

Næste skridt er at få gjort projekt Ildflueakademiet mere permanent i form af en forening med en bestyrelse, som skal arbejde for at få forankret aktiviteterne mere fast.

 

Du kan også søge midler til dit projekt via Vestforsynings Initiativpulje. Næste ansøgningsdeadline er 1. oktober.