3,5 millioner kilowatt-timer sparet i 2016

30. januar 2017, kl. 15:29

Vestforsynings kunder har i 2016 energirenoveret til den store guldmedalje. Ny hjemmeside giver flere spareråd til boligejere

Holstebros forsyningsselskab Vestforsyning har sidste år hjulpet kunderne med energirenovering, svarende til en besparelse på 3,5 millioner kilowatt-timer. Det udløser et tilskud til håndværkerregningen, men det er ikke kun for pengenes skyld, at kunderne renoverer huset, fortæller afdelingsleder i Vestforsynings energi- og miljørådgivning Lars Chr. Kongerslev.

"Mange er langt mere interesseret i at få bedre komfort i boligen, for eksempel ved at isolere, så man undgår træk. Det betyder også meget for kunderne, at energirenovering kan forbedre husets værdi, måske endda give et bedre energimærke, som gør huset mere attraktivt, hvis man en dag vil sælge," forklarer han.

Vestforsynings tilskud til energirenovering bliver udregnet efter energibesparelsen på baggrund af retningslinjer fra Energistyrelsen. Det kan ærligt talt godt være noget langhåret, så langt de fleste kunder overlader det trygt til de over 100 lokale håndværkere, som samarbejder med Vestforsyning. De udregner tilskuddet og trækker det ganske enkelt fra som en rabat på regningen.

"Vi har et rigtig godt samarbejde med håndværkerne, hvor vi blandt andet kan hjælpe med at beregne energibesparelsen og dermed tilskuddets størrelse. Det giver en god sparring med håndværkeren, og det er helt problemfrit for den boligejer, som får udført arbejdet," siger Lars Chr. Kongerslev.

Se dit forbrug på mobilen

I 2016 blev over halvdelen af Vestforsynings tilskud til energirenovering udbetalt via VVS-firmaer. Der er bl.a. udskiftet mange gamle og nedslidte kedelanlæg på landet, hvor der ikke er fjernvarme, til biomassekedler eller til energieffektive varmepumper.

Der er også udskiftet mange varmevekslere hos kunder med fjernvarme, der ud over en energibesparelse også medfører en bedre udnyttelse af fjernvarmen. Det hænger tæt sammen med, at fjernvarmekunderne fra 2017 finder en ny motivationstarif på varmeregningen. Her vil der være et pristillæg eller et fradrag, afhængig af hvor godt man udnytter fjernvarmen. Hvis udnyttelsen er som forventet er der ingen tillæg.

"Mange kunder har brugt Vestforsynings app eller har logget ind på selvbetjening på hjemmesiden for at se, om de har en tilfredsstillende afkøling, og om forbruget generelt er i orden," siger Lars Chr. Kongerslev.

Vestforsynings energirådgivere har samlet en række gode råd om, hvordan man kan spare på energien – også uden at investere en krone. Se de gratis energiråd her.

Fakta: Tilskud til energirenovering

  • Vestforsyning har siden 2010 givet en rabat på håndværkerregningen, hvis man får foretaget energirenovering.
  • Tilskuddet beregnes som 0,30 kr. pr. sparet kilowatt-time.
  • Får man el fra Vestforsyning, er Vestforsynings tilskud 33 procent højere.
  • Den nemmeste vej til at få tilskud er at benytte en af de flere end 100 lokale håndværkere, som samarbejder med Vestforsynings energirådgivning.
  • Bruger man andre håndværkere eller udfører arbejdet selv, er det nødvendigt at søge tilskud, inden arbejdet går i gang.