22-årige Julie har en ko på armen og et gå-på-mod uden lige

17. august 2023, kl. 09:51

Julie Juelsgaard blev 1. februar en fast del af Vestforsyning efter at have afsluttet uddannelsen som laborant med et år i multiforsyningsselskabets spildevandsafdeling.

- Jeg skal lære de ting, Preben kan. Han er jo lidt gammel.

Ordene kommer med et smil og et grin fra 22-årige Julie Juelsgaard. De er møntet på den godt 40 år ældre makker, Preben Johansen, som hun er i fuld gang med at blive lært op af.

Preben, som er 63 år, er egentlig uddannet mekaniker og blev ansat i Vestforsyning Spildevand i 1996. I dag er hans titel procesoperatør, men det er ikke noget, man behøver at gå og prale med, lader han forstå.

Makkerparret skal servicere og holde øje med, at det hele kører på de fem rensningsanlæg i Ulfborg, Vemb, Thorsminde, Bur og Vinderup.

- Og hvis noget ikke kører, skal vi have rettet op på det, fortæller Preben Johansen, som på relativt kort tid har fået lært sin nye makker at kende.

- Det er nyt, at der kommer en ung en som Julie ude, hvor vi arbejder, men hun er meget interesseret og bestemt ikke bleg for at tage udfordringen op. Jeg sætter hende jo nogle gange til at skille en pumpe ad.

 

Vend øllen om

Julie Juelsgaard, som er uddannet laborant, var i folkeskolen hverken god til eller glad for kemi.

- Jeg hadede i det hele taget naturfag, siger hun og fortæller, at hun ville være revisor, da hun begyndte i gymnasiet.

- Jeg kan bare ikke sidde ned en hel dag, og min lærer i gymnasiet fik mig faktisk til at kunne lide kemi. Det blev spændende, og jeg fik gode karakterer.

Når Julie Juelsgaard skal forklare, hvad en laborant laver, bruger hun gerne øl-eksemplet.

- Hvis du nu står og drikker en øl, siger jeg, at du skal vende den og se, hvad den indeholder. Det er sådan noget, jeg undersøger.

Uddannelsen til laborant begyndte med halvandet år på erhvervsakademiet efterfulgt af et år i praktik. Det år blev for Julie Juelsgaards vedkommende hos Vestforsyning Spildevand.

- Jeg havde to steder at vælge imellem og valgte Vestforsyning, fordi jeg her kan bevæge mig lidt mere på flere områder. Jeg kan også godt lide at lave ting, hvor jeg ikke lige står i laboratoriet.

 

Barnet i flokken

Hvordan var det at være under uddannelse her?

- Ligesom nu, svarer Julie Juelsgaard hurtigt og griner næsten lidt på forhånd:

- Jeg er barnet i flokken, og de har taget godt imod mig.

Da uddannelsen sluttede med udgangen af januar i år, stod Julie Juelsgaard med en fastansættelse i hånden pr. 1. februar hos Vestforsyning Spildevand.

- Jeg kan godt lide at være her. Jeg kan lide at komme på arbejde, og det er det vigtigste for mig. At ens kollegaer er søde og rare gør bare dagen bedre, siger hun:

- Jeg er ansat som laborant, hvor vi analyserer prøver af spildevandet, og er så lige nu i gang med at lære anlæggene at kende sammen med Preben.

Hvad kan man lære af sådan en som Preben?

- Alt, svarer Julie Juelsgaard hurtigt.

- Han har mange års erfaring. Han kender det hele. Det er rart at have sådan en at læne sig op ad, og sådan er det med alle mine kollegaer. De ved alle rigtig meget.

Et spørgsmål, som Julie Juelsgaard også har måttet svare på før, trænger sig nu på.

 

Stor i munden

Hvorfor har du ikke som så mange andre på din alder valgt at drage mod en af de større byer?

- Jeg er bare ikke en by-pige. Jeg ved godt, at jeg lige nu bor midt i Holstebro, men det skal jeg heller ikke resten af mit liv, siger Julie Juelsgaard:

- Jeg trives bedst på landet. Jeg skal bo på landet. Det er også derfor, jeg har en ko tatoveret på armen.

Er der egentlig mange, yngre kvinder i spildevandsbranchen?

- Jeg tror, der er flest mænd, men det er fint, for så er der ikke så meget tøsefnidder. Man kan sige tingene, uden at de tager det vildt hårdt, og det er rart, for jeg kan godt være lidt stor i munden nogle gange.

Det har makkeren Preben oplevet.

- Når vi sidder i bilen, snakker og har det lidt sjovt, kan jeg godt få en ordentlig en på skulderen. Så får hun en igen, siger han med et glimt i øjet.

Kan du egentlig lære noget af en som Julie?

- Ja, det kan jeg da. Hun fortæller jo også om noget i sit liv, og det er noget andet, der sker i dag, end da mine børn var helt unge, svarer Preben Johansen:

- Og så er hun bare klædt rigtig godt på med laborantdelen og kan hjælpe os med det.