- Du kan alt, indtil det modsatte er bevist

10. januar 2025, kl. 08:23

Jesper Andersen var i 2007 udsat for en ulykke, som betyder, at han i dag sidder i kørestol. Den mangeårige dart-spiller måtte dermed lære sin sport at kende på ny.

Det er muligt, at du ikke lige har hørt om paradart, men så er det nok fordi, du endnu ikke har mødt 50-årige Jesper Andersen fra Tvis.

Han er nemlig en ivrig udøver af sporten, som han faktisk også er en af verdens allerbedste til.

Derudover har han været med til at skabe grobunden for, at der overhovedet findes noget, som hedder paradart.

- Dart har gjort alt for mig i forhold til at kunne komme videre, fortæller Jesper Andersen, som for godt 17 år siden kom alvorligt til skade i forbindelse med sit arbejde.

- I dart er vi som én stor familie. Du kommer ud og får en på opleveren i stedet for bare at sidde hjemme og have ondt af dig selv.

Paradart er for folk med enten fysiske eller psykiske udfordringer, og sidder man som Jesper Andersen i en kørestol, er dartskiven placeret lavere, end man normalt er vant til.

Derudover foregår spillet helt, som det plejer og så alligevel ikke:

- Det var som at starte helt forfra, forklarer Jesper Andersen, som også spillede dart før sin ulykke.

- Jeg vidste godt, hvordan jeg skulle smide pilen, men alt andet var forfra.

Nummer ét

Udfordringer er dog til for at blive løst, hvis man spørger Jesper Andersen.

- Jeg mødte (efter ulykken, red.) en mand, som lærte mig at vende hovedet fra at være negativ, sur og tvær til at kunne finde en måde at komme videre i livet på, siger han:

- Han lærte mig at sige: ”Du kan alt, indtil det modsatte er bevist”, og så startede jeg lige så stille op med at lave dart for folk med forskellige udfordringer.

Det er siden bare blevet til mere og mere.

- I starten var vi kun en otte-ti spillere i verden, som aktivt spillede paradart. I dag er vi vel 3500 til 4000 aktive, fortæller Jesper Andersen:

- Paradart fandtes ikke før. Nu har vi fået 28 lande med. Vi er 20-25, der spiller i Danmark, og 16 af dem tager også ud til stævner.

En af dem er Jesper Andersen, men det er ikke uden omkostninger rent økonomisk. Især ikke, hvis stævnet er i det store udland.

Derfor har han søgt og fået støtte fra Vestforsynings Initiativpulje, så han kan blive ved med at forfølge sit mål om at blive nummer ét i verden.

Du kan også få støtte

Der er ifølge Jesper Andersen paradart ved de fleste større stævner herhjemme under Dansk Dart Union, som har fået sporten til at vokse.

- Vi har også nogle enkelte stævner, vi selv holder i et lukket forum, og så findes der 24-26 stævner i Europa, hvor man mødes 50 til 100 mennesker pr. gang.

Håbet er nu, at paradart på sigt kan blive en del af De Paralympiske Lege.

 

Se mulighederne for at få støtte fra Vestforsynings Initiativpule HER