05. marts, 2025
Det var den helt store kran, som var hentet frem, da vi i den forgangne uge skulle have en særdeles vigtig brik på plads i et nyt regnvandssystem.
"Byparken får indbygget regnvandsbassin."
Således står der skrevet på skilte, når man bevæger sig rundt i området ved Wesselsvej og Godthåbsvej i Holstebro.
Her er det helt store arbejde lige nu i gang, hvilket har resulteret i et par enorme jordbunker samt en hel del aktivitet.
Torsdag i den forgangne uge var ingen undtagelse. En af projektets milepæle skulle sættes – eller sænkes i jorden for nu at være helt præcis.
Et bygværk kaldes betonklodsen, som skulle i jorden, og det krævede altså lidt af en kran, for bygværket vejer lige godt 34 tons.
Hullerne i den enorme betonklods er til rør, hvori der løber regnvand, og bygværket bliver en form for fordelingsnøgle af regnvand i nærområdet.
- Bygværket skal styre vandet, som kommer fra Godthåbsvej, og lede det ind i det bassin, vi laver ved siden af, forklarer Anne Kruse, som er projektleder hos Vestforsyning, der står for arbejdet.
I det nye bassin, som der allerede er gravet ud til i den kommende bypark, vil regnvandet kunne opbevares og forsinkes, inden det igen ryger ud i røret i Godthåbsvej.
- På den måde neddrosler du farten og dermed belastningen af hele regnvandssystemet, og det hele foregår under jorden, fortæller Anne Kruse.
Dernede – altså under jordgrænsen – vil være en masse kassetter, som så at sige kan holde på vandet.
Over dem vil være en lavning. Den er til, når det regner virkelig, virkelig meget. Så vil der nemlig også kunne stå vand i den.
- Det hele er et led i, at vi forsøger at optimere vores regnvandssystem så meget som muligt, siger Anne Kruse.
Rettidig omhu kalder hun det, så vi også i fremtiden kan undgå alt for meget vand over terræn, som det hedder i fagsprog.
Oversvømmelser vil andre måske kalde det.
- Det handler om at få vandet ledt væk på en ordentlig måde, både når det regner almindeligt, og når det regner rigtig meget, forklarer Anne Kruse.
Det nye bygværk, de mange kassetter og ikke mindst udgravninger ved Wesselsvej og Godthåbsvej er blot en del af vores store regnvandssystem.
Et system, Vestforsyning har arbejdet på længe, og som vi også kommer til at arbejde på et godt stykke ind i fremtiden.
- Det gælder jo om at kunne håndtere den større og større mængde nedbør, vi får, siger Anne Kruse.
Arbejdet med regnvandsbassiner giver god mening i netop Vestforsynings område, fordi rigtig meget af vores kloaksystem allerede er separeret i spildevand for sig og regnvand for sig.
I det konkrete eksempel ved Wesselsvej og Godthåbsvej er projektet sat til at være færdigt til august, hvor et nyt byrum med både sti, cykelsti, træer og buske vil være på plads.