Prisvindende værktøj er nu efterspurgt

06. juli 2023, kl. 07:44

Hans Pirupshvarre gjorde noget smart, da han gav sig til at udvikle et nyt værktøj til indsamling af oplysninger vedrørende fremtidige fjernvarmekunder.

Hans Pirupshvarre, GIS-systemansvarlig hos Vestforsyning, fik 9. maj overrakt det, der kaldes SmartGIS-prisen i forbindelse med Dansk ESRI konference 2023.

Til dem, der ikke lige ved det, står GIS for geografisk informationssystem.

Det er Hans Pirupshvarre og hans kollegaer, som administrerer det system, der ved, hvor Vestforsynings ledningsnet er.

Og nu det er et multiforsyningsselskab, vi her taler om, gælder det både el, belysning, vand, varme og spildevand. GIS-afdelingen har styr på det hele.

En dag kunne Hans Pirupshvarre over skillevæggen høre, at kollegaerne i varmeafdelingen havde gang i noget dataindsamling.

Han stak næsen frem, som han siger, og fik lov at være med på et af deres projektmøder.

- Det, de havde gang i, var sådan set fint nok, men vi havde nogle GIS-værktøjer, som måske kunne gøre dataindsamlingen endnu nemmere, fortæller Hans Pirupshvarre.

Opgaven for varmeafdelingen gik på at indsamle oplysninger vedrørende fremtidige fjernvarmekunder, og her var man sådan lidt firkantet udlagt klar til at gå ud med blokken i hånden.

Direkte i databasen

Hans Pirupshvarres bud var i stedet en app-løsning.

- Vi har bygget blanketten op elektronisk i ArcGIS Survey123, så folk i marken kan fylde i felterne, hvorefter det så ryger direkte ind i databasen hos os, forklarer han:

- Så er der ingen, som skal tyde hinandens håndskrift, eller løsblade, der bliver væk, og der kan efterfølgende, automatisk blive lavet en rapport, så de, der har haft besøg, kan se, hvad der er samlet ind.

Løsningen stod sin prøve hos kollegaerne i varme og blev så ovenikøbet belønnet med prisen som det smarteste på sit område af Geoinfo.

Et andet, større jysk multiforsyningsselskab har nu også vist interesse for at bruge værktøjet i deres arbejde, da de står over for en tilsvarende opgave.

- Vi kan godt gå og lave en masse ting, men hvis ikke det giver mening og bliver brugt, er det jo spildt arbejde, siger en glad Hans Pirupshvarre:

- Jeg synes, det er sjovt at være med til at gøre folks hverdag nemmere, og så er det jo også en optimering af nogle processer, når man kan få omvendt folk fra papiret og til at bruge det her.