Slaaam - det lærte vi af Sustain Week 2024

11. september 2024, kl. 11:56

Kan 12.000 tons spildevandsslam bruges til noget fornuftigt og bæredygtigt? Det var spørgsmålet ved årets Sustain Week. Her er, hvad vi blev klogere på.

- Det har været en givtig dag med mange gode snakke rundt om bordene.

Sådan lød den umiddelbare vurdering fra vandchef hos Vestforsyning, Jesper Madsen, efter at Vestforsyning onsdag i den forgangne uge havde haft sin case på bordet til Sustain Week 2024.

Det foregik i Klimatorium i Lemvig, hvor tre håndfulde eksperter var hidkaldt for at give deres bud på den bedst mulige håndtering af spildevandsslam i fremtiden.

Hvad er kort sagt mest fornuftigt at gøre med de mellem 11.000 og 12.000 tons spildevandsslam, som multiforsyningsselskabet Vestforsyning hvert år producerer.

- Vi har en løsning på den korte bane, som, vi blev bekræftet i, er den rigtige for nu, fortæller Jesper Madsen og fortsætter:

- Det, vi skal have fundet ud af, er derfor, hvad der på den lange bane er den mest bæredygtige og økonomisk set fornuftige løsning.

På rette vej

De helt store overraskelser blev det ikke til i mødet med eksperterne, hvilket dog på ingen måde behøver at være negativt.

- Det bekræfter os i, at vi er på rette vej og i, at nogle af de tanker, vi allerede har gjort os, ikke er helt ved siden af, siger Jesper Madsen.

En af dem er for eksempel at få kørt den gode del af slammet ud på landbrugsjord, mens den mere problemfyldte del kan brændes af på Måbjergværket og blive til fjernvarme.

Omvendt blev ideen om selv at opføre såkaldte rådnetanke på Holstebro Central Renseanlæg, hvor slammet så kunne blive til biogas og siden energi, formentlig aflivet.

- Rent økonomisk virker det ikke som den rigtige løsning for os, forklarer Jesper Madsen.

En løsning, når vi kigger 5-10 år ud i horisonten, er dermed stadig eftersøgt, hvis man spørger vandchefen fra Vestforsyning.

Næste skridt

Som et indspark blev blandt andet diskuteret deciderede slamafbrændingsanlæg.

Altså, anlæg, der udelukkende er bygget til at brænde slam af og derfor ikke brænder andet.

I dag bliver slammet brændt sammen med andet affald, hvilket betyder, at det, der ligger tilbage i asken, ikke er så anvendeligt.

Det ville det i højere grad være, hvis slammet blev brændt af for sig. Udfordringen her er bare, at Vestforsyning på ingen måde har slam nok til selv at opføre et slamafbrændingsanlæg.

Det ville flere parter skulle gå sammen om, hvis det skal blive en realistisk løsning, lød vurderingen.

Næste skridt er nu, at folkene bag Sustain Week samler alle guldkornene fra case-dagen i Lemvig i en rapport, som Vestforsyning så kan arbejde videre med.

Den givtige dag sluttede i øvrigt med en rundvisning på Holstebro Central Renseanlæg.

 

LÆS OGSÅ: Vestforsyning vil skabe ny værdi af det rene slam