Rent vand og rottefælder på Holstebro Åben

13. september 2019, kl. 14:30

Når Vestforsynings tv-vogn holder på gaden, lyder spørgsmålet næsten altid: "Er der rotter?" Mange frygter den store gnaver. Især, hvis den skulle komme ind i huset gennem kloakrørene. Specialarbejder Kim Laugesen fra Vestforsyning har det samme svar hver gang: "Ja, der er rotter i kloakkerne".

Fælder dræber rotter

Men han og kollegaerne ser dem faktisk sjældent. Rotterne kryber nemlig ud af huller i rørene og har reder og unger i jorden. Kim Laugesen og Leif Pedersen bruger tv-udstyr til at tjekke rørenes tilstand.

"Jeg synes faktisk, at vi sjældnere end tidligere kører efter rotter. Måske hjælper det, at vi har sat 230 fælder ned i kloakrørene. Fælderne dræbte formentlig over 10.000 rotter sidste år. Rotterne bliver immune overfor gift, men fælderne kan de ikke klare", siger specialarbejder Jens Østergaard.

Spildevandsafdelingen var for første gang med på Vestforsynings stand på Kirkepladsen til Holstebro Åben. De havde mange gæster – blandt andre Birthe Smith og Ole Birkø. Parret synes, det er imponerende, at fælderne klapper så mange gange. De bor tæt på Storåen, og de ved, at der er rotter i området. Faktisk så Ole Birkø for nylig en rotte tæt ved deres skraldespand.

"Det er godt, at Vestforsyning bekæmper rotterne. Fælderne er smarte", udtaler Birthe Smith. 

I nærkontakt med Vestforsyning

Også den lille Carl besøgte standen sammen med sine forældre, Solveig Kjær og Bjørn Østergaard. De bor til leje i et hus på Dragonvej i Holstebro. De priser sig lykkelige for, at de aldrig har oplevet rotter i deres hjem.

"Men jeg har set dem på kasernen, hvor jeg arbejder", fortæller Bjørn Østergaard.

Det var første gang, at parret var i nærkontakt med Vestforsyning. For dem har et forsyningsselskab hidtil været noget med, at "bare, der er vand i vandhanen".

Put ALDRIG dette i toilettet

  • Vådservietter/vaskeservietter
  • Kondomer
  • Bleer
  • Vatpinde
  • Beklædningsgenstande

Brug skraldespanden i stedet!

 

Ikke bare en forsyning

Mange andre kunder har det på samme måde som familien Kjær/Østergaard. Det er bl.a. derfor, Vestforsyning deltager i arrangementer som Holstebro Åben.

"Mange ved ikke meget andet om os, end at de kan ringe til os, hvis der er noget galt med forsyningen", siger kundeservicechef Vibeke Lundager Nielsen. "Men når vi så kommer til at snakke med folk, for eksempel til Holstebro Åben, så synes de, at det er spændende opgaver, vi løser. Vi vil gerne, at kunderne tænker lidt mere over os, og hvad vi laver. For eksempel over, hvad vi gør, for at skåne miljøet", siger Vibeke Lundager Nielsen.

Gammelt vand

Også vandafdelingen hos Vestforsyning var for første gang med til Holstebro Åben. De viste, hvordan vandet bliver renset ved at sive gennem forskellige lag af sten og grus. Den demonstration havde lokket tre børn til. De synes, det så spændende ud.

"Kan vand blive for gammelt?" spurgte Melis på 13 år, der bor i Heimdalsparken.

Han fik svar fra Kasper Vestergaard fra Vestforsyning:

"Regnvandet bruger lang tid på at sive ned gennem jorden til grundvandet. Det vand, du drikker, kan nemt være 50 år gammelt. Men det er stadig frisk og fint – også efter at have været en tur gennem vandværket".

 

Ezgi på 10 år og Deniz på 8 bor på Mysundevej tæt på Holstebros gamle vandtårn. De ville gerne vide, om vandet kommer derfra.

Kasper Vestergaard fortalte dem, at vandtårnet ikke bruges mere, og at Vestforsyning har solgt vandtårnet. Vandet kommer i stedet fra to vandværker i Holstebro. Nu ved de tre børn, hvor vandet kommer fra.