Musik på skoleskemaet

05. december 2016, kl. 11:55

Næsten hver femte af landets MGK-elever har en fortid på Orkesterefterskolen i Holstebro. Her ånder og lever de for musik fra morgen til aften

"Trækker jeg spyd eller sværd nu?" spørger Ridder Arthur og bryder et øjeblik ud af rollen og bliver igen til en helt almindelig teenagepige i joggingbukser.

Fem piger er midt i dramaundervisning. De øver sig på opera-parodien "Kunigunde". Den får ikke for lidt med dramatiske, karikerede fagter, mens pigerne øver sig på tekst og melodi.

"Jeg kæmpede braaavt de vildeste slag," messer "Ridder Arthur" halvt syngende, inden et lille pige-fnis starter en lavine, og lokalet genlyder af latter.

Sang og teater er en af de fire linjer på Orkesterefterskolen i Holstebro, som også tæller en folkemusiklinje, en klaverlinje og landets eneste linje for symfoniorkester. Det er her, man kommer til fra hele Danmark, fra Færøerne, Tyskland, Schweiz eller Irland, hvis man vil kombinere et efterskoleophold med at spille et orkesterinstrument som for eksempel klarinet, obo, fagot eller valdhorn.

Her kender vi hinanden

Eller også kommer man fra Skjern som 16-årige Katrine Ebbensgaard Jespersen. Hun har spillet violin, siden hun var otte år gammel, og denne eftermiddag er hun ved at øve sig sammen med symfoniorkestret.

"Orkesterefterskolen er den eneste i landet, der udelukkende spiller klassisk musik. Det er en meget lille skole med et godt sammenhold, og fordi vi kun er 53 elever, behøver man ikke være genert for at snakke med nogle af de andre elever. Her kender vi hinanden, og vi har alle sammen musikken til fælles," siger Katrine Ebbensgaard Jespersen.

Hendes far underviser i klaver, så de havde snakket om efterskolen som en mulighed for Katrines 10. klasse, og hun faldt godt til med det samme.

"Vi skulle aflevere vores mobiltelefoner de første 14 dage efter sommerferien, men jeg havde egentlig ikke så meget brug for at ringe hjem," siger hun og forklarer grinende, at de jo havde det godt på skolen.

Efter 10. klasse vil hun gerne optages på gymnasiet, men selv om hun er dygtig til at spille, forventer hun ikke at skulle studere musik.

Også plads til begyndere

Det er der ellers mange, der ender med at gøre, fortæller konstitueret forstander Niels Tilma. "18 procent af alle de studerende på den konservatorieforberedende MGK-uddannelse i hele landet har været elever her på Orkesterefterskolen," siger han med slet skjult stolthed.

I efteråret har udvalgte elever vundet flotte priser ved konkurrencen "Unge spiller klassisk", og efterskolen har selv afviklet en masterclass, blandt andet med støtte fra Vestforsynings Initiativpulje. Men det høje faglige niveau er både en styrke og en svaghed for efterskolen.

"Mange tror fejlagtigt, at man skal være helt vildt dygtig til at spille for at blive elev på Orkesterefterskolen, men vi har ikke noget egentligt optagelseskrav. Nogle af vores elever har selvfølgelig spillet, fra de var helt små, men der er altså også nogle, som kun har gået på musikskole i cirka halvandet år. Det vigtigste er, at man virkelig har lyst til at spille et instrument," forklarer Niels Tilma.

Musik, musik og musik

Det skal også helst være lysten, der driver værket, når en teenager bliver hevet ud af sengen tidligt om morgenen for at øve sig på et musikinstrument en hel time hver morgen fra klokken halv otte til halv ni.

"Vi har almindelige skolefag tre og en halv dag om ugen. Og så er der ellers musik på skemaet resten tiden. Blandt andet får eleverne 45 minutters soloundervisning i deres eget instrument. De har musikteori, hørelære, og de lytter til værker og diskuterer dem," fortæller Niels Tilma.

Kun 40 ud af skolens 53 elever er fra Danmark, så Orkesterefterskolen er også kendt uden for landets grænser.

"Hvert år er vi på et udvekslingsophold, og så sker det, at vi får en elev eller to med hjem. For eksempel har vi en elev fra Weimar i Tyskland. Hun lærte os at kende sidste år, hvor vi var på besøg der," siger Niels Tilma.

Fakta: Orkesterefterskolen

Orkesterefterskolen blev etableret i 2004 på Bisgårdmark i Holstebro, lige ved siden af Musikskolen, som man samarbejder tæt med i forhold til udlån af lokaler, instrumenter og lærere.

Efterskolen er den eneste i landet, der udelukkende fokuserer på musik, og den eneste i Danmark for symfoniorkester-elever. Skolen har særligt fokus på klassisk musik, men fra næste skoleår vil der blive udvidet med en ny linje for folkemusik.

Skolen har plads til 72 elever. Lige nu er der 53 elever på skolen, heraf 13 fra Færøerne, Schweiz, Tyskland og Irland.

Eleverne har almindelige folkeskolefag 3½ dag om ugen og musikfag resten af tiden, dels 45 minutters ugentlig eneundervisning, dels musikteori, samspil og selvstændige øvelser. Alle øver sig hver morgen i en hel time, inden skoledagen begynder.

Orkesterefterskolen er storleverandør af studerende til den konservatorieforberedende MGK-uddannelse. Hele 18 procent af hele landets MGK-studerende har en fortid på Orkesterefterskolen.

Der er ingen optagelsesprøve. Nogle elever har kun gået på musikskole i halvandet år, mens andre har spillet et instrument, nærmest før de kunne kravle og gå.

Skolen optager elever hele året. Prisen for ophold er afhængig af forældrenes indkomst.

Læs mere på www.orkesterefterskolen.dk

Godt naboskab

Det kan være lidt upraktisk at have sit eget instrument med fra Irland eller Tyskland, ikke mindst hvis man spiller klaver, så efterskolen har et godt samarbejde med naboen, Holstebro Musikskole.

"Vi låner instrumenter og lokaler, og engang imellem samarbejder vi også om lærere, for eksempel hvis Musikskolen har en eller to elever, der spiller på et af de sjældne instrumenter. Så kan læreren måske have et par timer hos os samme dag. Det kan være praktisk, hvis læreren bor i Aarhus," forklarer skolelederen.

Lige nu er der god brug for undervisning. Symfoniorkestret er netop begyndt at øve sig på programmet til årets julekoncerter. Der er et stykke vej endnu, inden den sidder i skabet, men Niels Tilma smiler fortrøstningsfuldt. Han kender sine elever.

"De er dygtige, og de øver sig, så de skal nok blive klar!"

Orkesterefterskolens juleprogram omfatter blandt andet den svenske komponist Lars-Erik Larssons "Pastoral Suite". Skolens Kor og teaterlinje har koncert i Gudum Kirke ved Lemvig 14. december og hele skolen spiller koncerter - med gratis entré - i Orkestersalen, Bisgårdmark 17. december kl. 19.30 og 18. december kl. 15.

Se billederne her: