Se hvornår strømmen er billigst og få 6 grunde til at prisen er så høj i øjeblikket

07. september 2022, kl. 07:17

Prisen på el er historisk høj i øjeblikket, og derfor oplever vores elkunder, ligesom alle andre elkunder i Danmark, voldsomme prisstigninger. Merprisen skyldes altså ikke, at vi tjener mere på strømmen end vi plejer, men at det koster meget mere at indkøbe den strøm, som vi leverer til dig. Der er rift om energien i hele europa, og det mærkes desværre også her i vores forsyningsområde.

 

Vidste du, at priserne svinger i løbet af døgnet?

Strømmen er typisk billigst, når vinden blæser og solen skinner – altså i de perioder, hvor der produceres meget strøm.

Du kan selv følge strømpriserne på elbørsen – DK1 er prisen for Jylland/Fyn og DK2 er prisen for Sjælland.

 

HUSK at ændre valutaen fra EUR til DKK.

Se priserne her

 

 

Hvorfor er priserne så høje?

 

Timeprisen på el svingede onsdag den 17. august mellem 4,5 kroner kWh og næsten 7 kroner (uden tariffer og afgifter). Det er ekstremt højt, og det skyldes en hel stribe af forhold, som alle trækker prisen op. Her kommer Green Power Denmarks energianalytiker Kristian Rune Poulsen med 6 grunde til, at elprisen er så høj i Danmark:

 

1. El bliver enkelte steder i Danmark og mange steder i Europa produceret på kraftværker, der bruger naturgas. Gasprisen har været høj gennem det seneste år, men den er nu ekstremt høj, da Rusland har reduceret mængden af gas, som bliver sendt til Europa.  Europas forsatte afhængighed af gas og den høje gaspris er hovedårsagen til de høje elpriser.

 

2. Det er stort set vindstille i hele Danmark i dag. Når vi har en høj produktion af strøm fra vindmøller og solceller, er prisen på strøm typisk lav. Men i dag er vi nødt til at finde andre kilder.

 

3. Når vi mangler vind, plejer vi at hente billig strøm fra de norske vandkraftværker. Men der mangler vand i de sydnorske magasiner, og prisen på strøm er historisk høj i det sydlige Norge.

 

4. Danske kraftværker bruger træpiller eller træflis til at producere strøm. Prisen er steget voldsomt på grund af krigen i Ukraine.

 

5. Tørke i Sydeuropa betyder, at der bliver produceret væsentligt mindre vandkraft. De sydeuropæiske lande skal derfor bruge andre energikilder, og det giver et opadgående pres på priserne.

 

6. Atomkraftværker og kraftværker, som bruger kul, ligger typisk ved store floder, så de kan bruge vandet til at køle værket. Men mangel på vand betyder, at kraftværkerne er nødt til at begrænse produktionen.

  

Vil du gerne spare lidt på strømmen?


Så kan du se gode spareråd her