20. maj 2020, kl. 09:00
Svømmetalentet Helena Rosendahl Bach fra Holstebro havde håbet på at kvalificere sig til sommer-OL i Japan i 2020. Men den store internationale sportsbegivenhed blev aflyst på grund af Covid-19 - og nu satser Helena Rosendahl Bach på, at hun kan klare sig endnu bedre, når legene løber af stablen i disse dage.
Hun har trænet, trænet og trænet - og så trænet lidt mere. I mere end et år har Helena Rosendahl Bach svømmet benhårdt efter billetten til sommer-OL i Tokyo i Japan. Men i foråret satte Covid-19 en brat stopper for drømmen. De to stævner i henholdsvis Danmark og Stockholm, som skulle have kvalificeret det 19-årige svømmetalent fra Holstebro til OL, blev aflyst på grund af pandemien, som lukkede store dele af verden ned – og det samme blev selve OL.
- Jeg er virkelig ærgerlig over, at OL blev aflyst på grund af Corona-virus. Jeg har trænet meget hårdt for at kvalificere mig, så det føles lidt, som om at det er spildt arbejde. Jeg var klar til at give den gas i vandet, så det er virkelig irriterende, siger Helena Rosendahl Bach.
Men først og fremmest tænker hun dog på de mange konsekvenser, som Corona har haft for andre mennesker.
- Det er jo bare mine personlige ærgrelser – og de betyder intet i det store billede. Først og fremmest tænker jeg på alle de mennesker, der er blevet syge og har mistet livet. Det er frygteligt. Det er godt, at vi alle hjælper med at bekæmpe Covid-19 – vi må alle opgive noget for at stoppe sygdommen, siger Helena Rosendahl Bach.
Helena Rosendahl Bach har svømmet sig ind på det danske svømmelandshold og deltaget i DM, NM og EM med gode placeringer. Sommer-OL i Japan 2020 var den store drøm og næste mål. Med udsættelsen af de olympiske sommerlege håber Helena Rosendahl Bach, at hun kan nå at træne sig endnu bedre, til næste sommer, hvor OL nu afholdes. - Jeg tænker faktisk, at det kan ende med at blive en kæmpe fordel for mig, at OL nu er udsat indtil sommeren 2021. Det betyder, at jeg har et helt år mere til at træne og forbedre mig. Det kan jo måske i sidste ende betyde – hvis jeg kvalificerer mig – at jeg får bedre placeringer i forhold til, hvis OL blev holdt som planlagt denne sommer, siger hun.
Helena Rosendahl Bach har svømmet siden hun var seks år, og sportsglæden kommer ikke fra fremmede. Helena Rosendahl Bachs far, Søren Bach, var som ung en meget talentfuld badmintonspiller, men karrieren blev stoppet af en skade. I dag svømmer Helenas to søstre også. Helena Rosendahl Bach træner ofte mere end 20 timer om ugen. Det bliver til ti træningspas i vandet plus styrketræning og "landtræning" som fx løb – ofte fra meget tidligt om morgenen, så Helena også kan passe sin skolegang i 3. g på Holstebro Handelsgymnasium.
"- Nogle gange kan det være lidt svært at komme i det kolde vand så tidligt om morgenen."
(Helena Rosendahl Bach)
- Nogle gange kan det være lidt svært at komme i det kolde vand så tidligt om morgenen. Men når først jeg er i gang, så tænker jeg på målet – at jeg skal blive bedre og måske er i gang med at kvalificere mig til OL. Og så bliver jeg glad og giver den bare gas, for det giver pote senere. Jeg er mega glad for de resultater, jeg har opnået. Jeg bliver altid glad og lettet, når jeg får en placering - for det betyder jo, at min træning nytter noget – at de mange timer i vandet gør en positiv forskel, siger Helena Rosendahl
Bach.
Vestforsyning har indgået en sponsoraftale med Helena Rosendahl Bach – hun kan blandt andet bruge støtten til at dække omkostningerne til træningslejre, stævner og konkurrencer.
- Samarbejdet med Vestforsyning er altafgørende i forhold til at nå mit mål om at komme til OL. Uden sponsoratet fra Vestforsyning ville jeg ikke kunne deltage
i nær så mange træningslejre, som jeg gør. Jeg var fx i Sydafrika på træningslejr i februar, hvor jeg selv skulle betale 13.000 kroner for at deltage. Det ville ikke være muligt for mig uden sponsoratet fra Vestforsyning. Jeg bruger al min tid på at svømme og gå i skole, så jeg har ikke tid til at tage et arbejde ved siden af, siger Helena Rosendahl Bach.
- Vestforsyning er den perfekte sponsor for mig, for vi går begge op i vand og energi. Jeg svømmer i deres vand – det er lidt sjovt, men det giver derfor også meget mening, at det lige er Vestforsyning, jeg samarbejder med. Vi er et godt team, smiler elitesvømmeren.
De mange træningslejre og stævner i udlandet har lært Helena Rosendahl Bach, at det ikke er nogen selvfølge, at man har rent drikkevand.
- Jeg har været mange steder i verden, hvor man ikke kan drikke vandet, men må slæbe mange liter flaskevand hjem fra supermarkedet. Under min træningslejr i Sydafrika blev jeg syg – det bliver man ikke hjemme i Danmark af at drikke vandet fra hanen eller spise fx salat, der er skyllet i drikkevandet. Vi har det luksus i Danmark, vurderer Helena Rosendahl Bach.
Helena Rosendahl Bach er i gang med at forberede nye træningslejre, som kan hjælpe hende mod målet om OL.
Denne artikel er fra vores kundemagasin - skrevet i foråret 2020, hvor vi bl.a. også har skrevet om et par af vores modtagere af Initiativpuljen.
Læs hele magasinet her