Elpriserne stiger

08. november 2021, kl. 15:45

Elpriserne fortsætter med at stige, og vi går desværre et vinterhalvår i møde med højere priser, end vi nogensinde tidligere har set. Men hvorfor sker det lige nu?

Hvad skyldes stigningerne?

Prisstigningerne skyldes en blanding af flere ting: Et vindstille efterår i Nordeuropa har betydet, at der er mangel på den billige el, som vindmøllerne producerer og samtidig produceres der mindre el via vandkraft, pga. manglende nedbør i Norden.

Når energien ikke kan komme fra disse kilder, skal den hentes andre steder fra. Det bliver fra de fossile energikilder som kul, olie og ikke mindst gas, hvor prisen også er steget voldsomt den seneste tid.

Vi bruger mere el i efterårs- og vintermånederne

Når vejret bliver koldere, og det bliver mørkere, opholder vi os mere indenfor. Derfor bruger de fleste af os mere el i denne periode. Når elpriserne stiger samtidig med at forbruget stiger afspejles det mere end normalt i vores elregning.

Hvad kan du selv gøre for at spare?

Den bedste måde at spare penge, er at spare på energien. Derfor er det en god ide at gå sin husstand og sine vaner igennem for at se, om der er noget at hente. Det kan for eksempel være at sætte tørretumbleren eller opvaskemaskinen i gang sent om aftenen, da el kan være billigst sen aften/nat. Har du elbil kan der også her være en besparelse ved at oplade på dette tidspunkt. Hvis du ønsker at se, hvornår på døgnet elpriserne er billigst, kan du finde det på www.nordpoolgroup.com

Du kan se flere energispareråd her

Hold øje med dit elforbrug

Opmærksomhed på elforbruget giver ofte udslag i ændringer og du kan med fordel følge med i, hvor meget el du bruger. Du kan benytte vores selvbetjeningsløsning eller vores app, hvor du kan følge dit forbrug helt ned på timeniveau.

Download vores app her

Hvor meget stiger elprisen?

Dansk Energi har lavet en beregning på prisstigningen og kommer med et forsigtig bud på, at vores elregninger vil stige mellem 17% og 33% - alt afhængig af, hvor mange personer, der bor i husstanden og hvor stort elforbruget i husstanden er.

Er det kun priserne hos Vestforsyning, der stiger?

Nej, hele energimarkedet er ramt af prisstigninger. Derfor vil din elpris stige, uanset om du er kunde hos Vestforsyning eller hos et andet elselskab.

Det er kun den rene elpris, der stiger – afgifter mm. som opkræves for staten er ikke en del af prisstigningerne.

Elprisens

sammensætning

Hvor køber I min strøm?

Din strøm bliver, ligesom det er tilfældet for alle andre elhandelsvirksomheder, købt på den nordiske elbørs Nordpool. Elprisen fastsættes hver time ved at krydse udbud med efterspørgsel.

 

Hvor kommer min strøm fra?

Danmark er forbundet med Norge, Sverige, Tyskland og Holland via store elkabler og ledninger. Derfor består vores strøm af en blanding af den strøm, vi selv producerer og blandt andet også af norsk vandkraft, svensk a-kraft og tysk kulkraft.

 

  Scroll ned for mere