Ånden bag Maabjerg Energy Center lever videre i Vestforsyning

06. oktober 2016, kl. 14:16

Vestforsyning ærgrer sig over, at bioethanolprojektet måtte opgives, men de innovative kræfter vil arbejde videre mod nye mål.

Det var nu, der skulle være gang i arbejdet på byggepladsen. Det var nu, man efter fem års projektarbejde skulle i gang med at bygge et anlæg der kunne producere bioethanol, biobrændsler og biogas af vestjysk halm.

Skuffelsen, frustrationerne og ærgrelsen hænger tyk i luften hos Vestforsyning i Holstebro. Det var så tæt på, at det næsten ikke er til at bære.

Gennem fem år har op til 100 mand i perioder været fuldtidsbeskæftiget med at udvikle, projektere og teste raffinaderiet og bioethanolfabrikken, men DONG Energy, Novozymes, Struer Forsyning og Vestforsyning kunne ikke blive ved med at vente på de politiske rammevilkår, og måtte til sidst skrinlægge planerne.

Dermed bliver der vinket farvel til en investering på omkring to milliarder kroner, 1000 vestjyske arbejdspladser og 293 millioner kroner i EU-støtte, og en årlig meromsætning på 600 mio. kr.

Vestforsynings bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen er helt uforstående over for regeringens afslag på at give projektet det sidste, afgørende rammevilkår: Adgang til lån med offentlig garanti.

"Staten skulle ikke engang give økonomisk støtte til projektet. Man skulle kun give lov til, at der kunne stilles en offentlig garanti, så projektet kunne optage lån til en lav rente. Men regeringen sagde kategorisk nej og henviste i stedet til private investorer, og så bliver det for dyrt at låne så mange penge til et demonstrationsanlæg. Det er helt forkert, at regeringen siger nej til så mange grønne arbejdspladser," siger Nils Ulrik Nielsen.

Han finder dog en smule trøst i, at de mange kræfter, der er lagt i Maabjerg Energy Center (MEC), allerede har skabt værdi for Vestforsynings kunder.

"Maabjerg Energy Center skulle hvile på tre ben: Kraftvarme-, biogas- og bioethanol produktion. Vi har fået "MEC på to ben", og det har allerede været en god investering, hvor vi ved samproduktion har optimeret energiproduktionen og reduceret forbrugerprisen på fjernvarme med 40 millioner kroner om året. Det kan ingen tage fra os, og det skal vi bygge videre på," siger bestyrelsesformanden.

Han roser Vestforsynings ledelse og medarbejdere for at have lagt stor energi og kreativitet i MEC-projektet igennem hele forløbet.

"Vi har bevist, at et vestjysk multiforsyningsselskab kan være innovativt i en grad, så det ikke kun bliver bemærket inden for landets grænser. Vi har haft folk på besøg fra Nord- og Sydamerika, fra Europa, Asien og Australien for at høre om de tanker og idéer, der blev udklækket hos os. Det skal vi være stolte af, og vi skal turde drømme stort igen, selv om vi ikke kom i mål denne gang. Der er så meget kraft og virkelyst i Vestforsyning, at vi kommer stærkt igen," siger Niels Ulrik Nielsen.

Vestforsyning koncernen, som også ejer godt 70 % af Maabjerg Energy Center, beskæftiger cirka 160 medarbejdere, og. Vestforsyning har tidligere udviklet projekter inden for blandt andet brint, grøn gas i bybusser og ikke mindst det unikke Maabjerg Biogas anlæg.

I nær fremtid vil selskabet opføre seks store vindmøller for at øge den lokale produktion af grøn energi, og i samarbejde med Holstebro Kommune vil Vestforsyning gennemføre et stort klimasikringsprojekt for Storå, der sikrer byen mod oversvømmelser.

Kontaktoplysninger for pressen:

Bestyrelsesformand for Vestforsyning Nils Ulrik Nielsen, tlf. 51 52 20 35

Foto af Nils Ulrik Nielsen kan hentes her